Een kijkje achter de schermen bij chipsfabrikant Lay’s

Aardappel SorteermachineChipsfabrikant Lay’s heeft ons uitgenodigd om te kijken waar Lay’s chips vandaan komen. Het is onderdeel van hun campagne waar kwaliteit, transparantie en duurzaamheid centraal staan. Daar willen we natuurlijk graag bij zijn, dus op naar Giethoorn, waar de aardappels worden verbouwd.


Advertentie


Rondleiding
Met een select gezelschap van journalisten en foodbloggers zijn we uitgenodigd om een kijkje te nemen op de plek waar het begint voor de chips van Lay’s. Gehuld in een blauwe overal met Lay’s logo krijgen we een rondleiding op Agro Giethoorn. De eigenaar van Agro Giethoorn, Pieter Winter, laat ons enthousiast zijn bedrijf zien en vanuit Lay’s horen we we aanvullende informatie over duurzaamheid en doelen zoals het klimaat neutraal produceren van chips in 2040.

Aardappel Sorteermachine

Enkele uren
Het blijkt een uitgekiend proces te zijn. De aardappels worden van het land geoogst, gesorteerd op grote en kwaliteit en daarna gesneden en (voor)gefrituurd. De gefrituurde aardappels gaan met vrachtwagens naar de Lay’s fabriek in Langedijk. Daar zal de laatste stap van het productieproces gedaan worden door de aardappelschijfjes nogmaals te frituren, te voorzien van zout en de gewenste smaak. Daarna worden de chips verpakt zodat ze uitgeleverd kunnen worden aan de supermarkt. Dit gehele proces neemt slechts enkele uren in beslagen. Een uniek proces dat veel planning vereist en ook veel verantwoordelijkheid legt bij de boer. Lay’s produceert de chips het liefst zo lokaal mogelijk. In de Benelux krijgen we dus chips geproduceerd in Nederland of België.

Boer Lay's
Op het moment van ons bezoek moeten de aardappels nog zo’n 10 weken door groeien om de juiste smaak en proporties te krijgen.

Alleen de beste aardappels
De kwaliteit van de aardappels heeft dus direct een enorme invloed op de smaak van de chips. Om de aardappels te planten in een grond met veel voedingstoffen wordt de grond “uitgeruild” met de omringende veeboeren. Op die grond zijn jaren geen producten verbouwd waardoor de grond uitermate geschikt is voor de aardappels. Agro Giethoorn kan de veeboeren dan weer helpen met het verwerken van het overschot aan mest en heeft velden vol met mais dat als voer kan dienen voor het vee. Zo helpen de boeren elkaar en wordt alles gedaan om de aardappel een zo goed mogelijke smaak te geven. Tijdens de rondleiding spreekt men ook niet over een fabrieksproduct maar over een natuurlijk product. En juist daar valt nog wel wat te winnen want 30% van de Nederlanders heeft geen idee dat Lay’s chips worden gemaakt van echte aardappels. De campagne zou ook deze groep moeten informeren.

Joost Met Aardappels
Snacknieuws eigenaar Joost Massing in het veld met aardappels.

Gezondere chips
Lay’s is daarnaast bezig om de chips gezonder te maken maar dat mag niet ten koste gaan van de smaak. Een voorbeeld daarvan is dat lay’s kleinere korreltjes zout is gaan gebruiken. Deze korreltjes kunnen efficiënter gebruikt worden op de chips waardoor er totaal minder zout nodig is. En dat maakt de chips weer net even gezonder dan voorheen.

Lay's Chips

Actie
Aan het eind van de rondleiding is er nog ruimte voor vragen en horen we over de nieuwe actie van Lay’s. Een van de vragen gaat over Flippo’s. Komen deze ooit nog terug in de zakken? Helaas, waarschijnlijk niet… maar de vraag haakt goed in op de nieuwe actie. Tot eind september zitten er in een paar zakken van Lay’s naturel een gouden chipje. Het chipje heeft een waarde van € 10.000! Daar kunnen een hoop zakken chips voor gekocht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *