Frikandellen in het buitenland zijn vaak te licht van gewicht

Frikandel XXLSinds drie jaar ga ik jaarlijks op vakantie met vrienden naar het buitenland: Lloret de Mar, Mallorca, Chersonissos. En volgend jaar Albufeira?

Altijd vertrouwd
Elke keer weer, en ik vind het totaal niet erg, zijn er oer-hollandse snacks te koop. Van Patathuis de Koe in Lloret tot Friet van Piet in Cherso. De een met een nog groter assortiment dan de ander. De meeste mensen kijken er neerbuigend tegenaan, want waarom ga je in godsnaam frikandellen eten aan het strand in Mallorca? Nou ik zal je zeggen waarom: het is gewoon altijd lekker! Of het nu als avondeten is of als hap na het stappen. Verder is een snack altijd vertrouwd: (bijna) iedereen lust het en je weet wat je kunt verwachten.

Op de camping
Daarnaast maakt het mij, als echte snackfanaat, trots! Gewoon oer-Hollandse producten die naar het verre buitenland worden ingevlogen. Is dit iets van de laatste paar jaar? Ik denk het niet. Van Oers Snacks uit Boxtel deed dit al jaren geleden. Ik was 6 en mijn zus kwam terug van vakantie, uit volgens mij Griekenland, met haar hippe Nokia. Ze liet me een foto zien van een doos gehaktstaven van Van Oers. Ook op de Franse campings zaten vele Nederlandse gezinnen friet en oer-Hollandse snacks te eten.

Kwaliteit?
Naast menig Nederlander zijn tegenwoordig vele anderen gek op deze oer-Hollandse gerechten. Dat is dan ook direct een zeer leuke en interessante bevinding denk ik. Maar blijven we als snackverkoper in het buitenland ons wel richten op kwaliteit is mijn vraag? Ik heb diverse keren een frikandel gegeten op mijn laatste vakantie: geen slechte frikandel, maar een lichtgewichtje van 85 grams is wel heel goedkoop?

Stapel frikandellen

85 gram of 100 gram
‘Even voor de mensen die iets minder thuis zijn in snacks. Er zijn in beginsel twee soorten frikandellen: 85 en 100 grams. De meeste cafetaria’s in Nederland verkopen de 100 grams.’ Ik moet dan wel heel eerlijk zeggen dat m’n tenen een beetje krommen, zeker voor de prijzen die ze vragen.En ja ik snap dat ze het moeten invliegen en dat het een flinke organisatie is, maar of je nu 100 grams of 85 grams frikandellen invliegt, dat zal het verschil niet meer maken.

Mijn oproep is dan ook: laat de rest van de buitenlandse vakantiegangers zien wat voor topproducten onze Nederlandse snacks zijn. En kies voor een A-product.

Voor jou geselecteerd:

2 thoughts on “Frikandellen in het buitenland zijn vaak te licht van gewicht

  1. Nou, volgende keer als je op Mallorca ben, kom dan langs bin Happie Happie, wij serveren de Frikandel XXL – 35cm – 250gr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *