Hardcore Hellmann’s fans in hun hemd gezet

Hellmann's mayonaise nieuwVia opmerkingen van onze site bezoekers bij een eerder Hellmann’s artikel werd ik geattendeerd op een opmerkelijke ommezwaai in de samenstelling van Hellmann’s mayonaise. Het staat leveranciers natuurlijk vrij een plastic pot te vervangen door een glazen exemplaar daar zullen best economische redenen ten grondslag aan liggen maar om dan ook maar meteen de smaak totaal te veranderen…

Wat er speelt
Engel Foreign Food B.V. heeft jarenlang en met veel succes de originele Amerikaanse Hellmann’s Mayonaise geïmporteerd en verkocht in Nederland. Het is ook deze Amerikaanse versie die zo goed scoorde in de Vara Kassa test van eind 2013.

Unilever doet distributie
Misschien mede daarom heeft Unilever onlangs besloten zelf de distributie ter hand te nemen en ook maar meteen met een “Europese” vervanger te komen. Unilever lift zo in ieder geval wel handig mee op de naamsbekendheid: het nieuwe label en pot zijn bij oppervlakkige beschouwing bijna identiek.

Zure smaak van Hellmann’s mayonaise
De Amerikaanse versie had die authentieke specifiek zure smaak. De Europese versie is de zure smaak helemaal kwijt ook de structuur van de Hellmann’s mayonaise is heel anders en dunner. We kunnen alleen maar gissen naar de beweegredenen van deze veranderingen daarom heeft de redactie Unilever benaderd en hen om uitleg gevraagd over deze, in onze ogen, toch wel erg rigoureuze aanpassingen.

Tot op heden hebben wij echter nog geen enkele reactie van Unilever op onze vragen mogen ontvangen.

— Update 30 augustus 2014

Inmiddels heeft Unilever Benelux gereageeerd en ons wat achtergronden over Hellmann’s Nederland gegeven:

In 2000 heeft Unilever Bestfoods overgenomen. Hellmann’s, een Best foods merk, werd hierdoor een Unilever merk. Er blijkt naast Calve nu een duidelijke consumentenbehoefte aan een tweede Unilever merk binnen het mayonaiseschap, Hellmann’s. Engel Foreign Food BV is 1 van de importeurs van buitenlandse Unilever producten en importeerde de Hellmann’s potten voorheen vanuit het buitenland. Unilever heeft onlangs besloten de verkoop van het merk in Nederland in eigen beheer te nemen. Daarmee is het importeren via Engel Foreign Food BV niet meer nodig.

Als eigenaar van het merk mag Unilever Hellmann’s overal verkopen.

Unilever wist dat Hellmann’s bij een kleine groep kenners erg geliefd is. Hellmann’s is wereldwijd zelfs uitgeroepen tot ’s werelds favoriet, gebaseerd op AC Nielsen verkoop- en aandeelcijfers, 2010-2014. In Vara’s Kassa is Hellmann’s getest, van dit product kun je niet spreken van een oude of nieuwe receptuur. Elke pot Hellmann’s is afgeleid van het product waar Richard Hellmann in New York mee begon en kun je daardoor herkennen aan de unieke smaak en structuur.

Snacknieuws: Hellmann’s Mayonaise werd door een grote groep als het summum gezien op mayonaise gebied, waarom heeft Unilever de smaak veranderd en door wie is de nieuwe smaak getest?
Zoals hierboven benoemd is elke pot Hellmann’s die je wereldwijd koopt, afgeleid van het product waar Richard Hellmann in New York mee begon. Omdat Unilever haar consumenten overal ter wereld optimaal wil bedienen is er een klein verschil tussen recepturen, gedreven door lokale smaakvoorkeur. Hellmann’s uit Engeland is bijvoorbeeld iets fris/ zuurder dan Hellmann’s uit de VS, dat iets zouter van smaak is. Uit testen is gebleken dat de receptuur uit Engeland de Nederlandse consument het meeste aanspreekt. Dat is waarom we deze receptuur in Nederland lanceren. Maar de smaakverschillen zijn minimaal.

Hellmann's mayonaise oud (links) en nieuw (rechts)
Hellmann’s mayonaise oud (links) en nieuw (rechts)

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

20 gedachten over “Hardcore Hellmann’s fans in hun hemd gezet

 • 22 december 2014 om 21:55
  Permalink

  Ook ik ben gevallen voor de marketing van Unilever.
  Een klein potje Hellmann’s gekocht om het eens te proberen en zonder te overdrijven, na twee schepjes het hele potje weggegooid. Het is gewoonweg smerig..
  “De smaak is aangepast aan wat de Nederlander aanspreekt”, typische arrogantie van zo’n unilever, willen alleen maar eenheidsworsten door de strotten drukken van de massa (=kassa).

  Unilever koopt alles op en breekt het dan af en dan gieten ze het product in het Unilever vormpje…

  Beantwoorden
  • 18 augustus 2015 om 15:57
   Permalink

   Dezelfde ervaring: chemisch smaakje, niet te eten. Vreemde consistentie.

   Beantwoorden
  • 1 augustus 2016 om 20:39
   Permalink

   Idem dito: wij gebruikten al jaren Hellmans, omdat deze zich echt onderscheidde van alle eenheidsworst mayo’s op de NL markt…. Eerst importeerden we m zelf uit de USA, later vonden we m in een winkel met USA producten in de Leidsestraat in A’dam en gelukkig had op een gegeven moment ook AH m in het assortiment. De Mayo was zuurziltig van smaak en prachtig lobbig … een genot. totdat……… Unilever alles verpestte. De mayo is echt niet meer te vreten zo zoet en de lobbigheid is weg… een gladde pap is wat er overbleef. Unilever geschreven en ze zeggen dat ze via smaaktests de best verkopende smaak hebben aangepast en gemaakt voor W Europa…. en idd suiker toegevoegd…. bedankt Unilever voor een niet te vreten mierzoet en 12 in een dozijn product waar we er al genoeg van hebben….

   Beantwoorden
 • 26 december 2014 om 14:48
  Permalink

  Het gerucht ging een aantal maanden geleden dat de echte, goede Hellmann’s Mayonnaise ook niet meer geimporteerd mocht worden van Unilever. Het leek mij wel een goed idee dat de echte versie, net als vroeger, weer bij toko’s en importwinkels te krijgen zou zijn. Ik ben gaan mailen en heb uiteindelijk een mailtje van Unilever gekregen waarin staat dat de importeur (Engel Foods) vrij is om de keuze te maken Hellmann’s in te voeren. Dit mailtje heb ik doorgestuurd naar Engel Foods (waarmee ik al eerder contact had), maar helaas heb ik nog niet gemerkt dat de lekkere soort weer ergens te koop is. Ik blijf hopen!

  Beantwoorden
 • 26 december 2014 om 22:39
  Permalink

  O sorry, ik bedoel ook Engel Foreign Food B.V.

  Beantwoorden
 • 16 januari 2015 om 11:15
  Permalink

  Ik heb vorig jaar bij een AH vestiging de allerlaatste potten Hellmann’s in plastic pot gekocht.Helaas, die zijn nu op. De Hellmann’s in glazen pot gekocht en toen ik op de helft was me afgevraagd wat ik in aan’t doen was. Dus weggegooid.
  Er is een klein misverstand over de glazen potten. Die Hellmann’s in glas is al jaren te koop bij groothandel Ven, nu Sligro. Makro heeft nog een tijdje de plastic potten verkocht, maar is ook over op glas (bedankt Unilever!).
  5 of 6 jaar geleden kocht ik de Amerikaanse Hellmann’s in plastic pot bij de Kingsalmarkt in Amstelveen. Daar stonden de glazen en de plastic potten gebroederlijk naast elkaar. Van een medewerker leerde ik dat de plastic potten Amerikaans is en de glazen pot Engels. De engelse mayo is als de meeste mayo’s, glanzend en gelig. De amerikaanse Hellmann’s is wat doffer, witter en heerlijk lobbig met hier en daar een luchtbelletje. Hmmmm héérlijk!
  Een telefoontje vanmorgen leert dat ook Amstelveen slachtoffer van Unilever is geworden, omdat Unilever de import van de Hellmann’s in plastic potten domweg blokkeert.
  Machtig blok, dat Unilever. Dan maar als particulier importeren?

  Beantwoorden
 • 16 januari 2015 om 11:24
  Permalink

  Vergeet ik nog te melden dan het stuk hierboven (waar ik op reageerde) meldt “ommezwaai in samenstelling”, maar dat is dus niet waar.
  De huidige Hellmann’s bestaat in deze samenstelling en in een glazen pot al jaren, maar náást de Hellmann’s in de plastic pot!
  Die laatste wordt dus door Unilever uit de schappen gebannen. Hadden eerst de grotere vestigingen van Albert Heijn, C-1000 en Jumbo de plastic potten Hellmann’s in het assortiment, in een heel strak geregisseerde actie zijn alle plastic potten “ïneens” uit de schappen verdwenen en staat er nog uitsluitend Hellmann’s in glazen potten in de stellingen, inclusief een “light” versie.
  Opvallend detail, bij AH stond de plastic pot ook in een aparte stelling met “exotische” producten. Nu staat de Hellmann’s gewoon in het vak waar alle mayonaises staan. Ook de Makro voert nog alleen de glazen potten.
  Ik vind het eeuwig zonde. Mijn gebakken aardappeltjes en zelfgemaakte knoflooksaus smaken gewoon niet meer hetzelfde. Nog sterker, gewoon niet meer zo lékker!

  Beantwoorden
 • 16 januari 2015 om 11:34
  Permalink

  Ben ik weer! Mijn excuses voor mijn laatste opmerking: “ommezwaai in samenstelling”, maar dat is dus niet waar.
  Dat is dus wel waar. Ik heb gekeken naar Hellmann’s op een amerikaanse site en daar klaagt óók iedereen over de veranderde smaak van Hellmann’s mayonaise. Wel leuk om te lezen, als het niet zo treurig was. ‘What have you done!” lees je heel veel.
  Ik ben bang dat de échte Hellmann’s Real Mayonnaise toch echt “iets van vroeger” wordt!

  Beantwoorden
  • 16 januari 2015 om 17:19
   Permalink

   Monique,
   je hebt 100% gelijk ik was er ook al een tijdje achter dat ook in Amerika de samenstelling is veranderd. Had echter nog geen tijd gevonden om in de tijdrovende research te duiken. Ik meen me zelfs te herinneren dat het recept in de laatste 7 of 8 jaar zelfs al 2 keer is aangepast. inderdaad tegenwoordig is het mogelijk om commentaar op de site van Hellmann’s Amerika achter te laten en daarin wordt flink geklaagd over allerlei onnatuurlijke dus kunstmatige toevoegingen met name ook de dikte van de mayo is door het gebruik van sojaolie extreem ten nadele gewijzigd.. Dus ja wat er nog van het “originele recept” over is, is waarschijnlijk alleen nog de naam. Is zeker een mooie titel voor mijn volgende artikel. “Hellmann’s, only the name is original” wordt vervolgd, ik kom hier op terug, Hans

   Beantwoorden
 • 27 januari 2015 om 17:45
  Permalink

  Dat over smaak niet valt te twisten blijkt wel uit mijn eigen ervaring met Hellmanns mayonaise.
  Vanweg de enorme hype die er is ontstaan rond dit product heb ik besloten ook een pot (volgens kenners aangepaste Hellmanns) mayo aan te schaffen.
  Thuis lekker patat gebakken en een flinke lik van de mayo op mijn bord gekwakt.
  Mmmmmmm dacht ik……maar na de eerste hap schrok ik me rot.
  Wat een zure/zoute meuk is dit spul zeg.
  Persoonlijk vind ik die zure mayonaise juist helemaal niet lekker.
  Ik vergelijk het n beetje met het drinken van een glas sprite of 7up en per ongelijk pak je een glas bitter lemon en neemt een flinke slok…
  Maar nogmaals gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaakervaring.
  Maar voor mij geen Zure/zoute Hellmanns mayonaise in huis.

  Beantwoorden
 • 1 maart 2015 om 11:35
  Permalink

  Zelden, nee eigenlijk nooit zo’n smerige mayonaise geproefd. Wilde het ook eens proberen. Wat een zure troep is dat. Ik kan het iedereen afraden, wat een verschil met onze lekkere Calvé mayonaise ! NOOIT MEER.

  Beantwoorden
 • 2 juni 2015 om 10:37
  Permalink

  Hellmann’s Real mayonaise heeft grotendeels dezelfde ingrediënten als Calvé, alleen Hellmann’s is 3 maal duurder dan Calvé.
  Hellmann’s is in Nederland een verdien model en heeft, qua ingrediënten, niets te maken met de Real Hellmann’s, maar je betaald er wel voor.

  Beantwoorden
 • 29 juni 2015 om 20:01
  Permalink

  DE hellanns’ mayonaise zijn veel te zout en niet romig, de franse benedictine is de ware:heerlijk en romige mayo, daar kan geen mayo aan tippen.
  Ik neem altijd een paar dozen mee voor thuis

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2015 om 21:12
  Permalink

  Dit berichtje is voor de fans van de echte Hellmann’s (plastic pot, het woord ‘Mayonnaise’ op de sticker en ietsje zuurder/zouter en winnaar van de mayonaise test): net als vroeger is deze weer verkrijgbaar bij Tjin’s in de 1e van der Helststraat in Amsterdam. Net zo duur als vroeger ook, maar dat heb ik er zelf graag voor over. Tjin’s importeert zelf en als de Hellmann’s op is, kun je je op een bestellijst laten zetten.

  Beantwoorden
 • 26 februari 2016 om 22:04
  Permalink

  Dezelfde ervaring:
  chemisch niet te eten. Vreemde consistentie.en veel te zout dit kan een Nederlander niet lekker vinden uit de handel ermee en veel te duur

  Beantwoorden
 • 22 april 2016 om 12:31
  Permalink

  Zodra die grote U zich met een product gaat bemoeien wordt ineens het productieproces volledig omgegooid.
  Houdbaarheid, kleur, geur,smaak etc worden op een chemische manier aangepast aan de grootste gemene deler en het productieproces wordt tot een tiende van een cent bezuinigd om de winst zo hoog mogelijk te houden.
  Marketing moet er dan voor zorgen dat mensen toch ( onbewust ) dit product blijft kopen.
  Meestal lukt dit ook want we zijn allemaal heel gemakkelijk te beïnvloeden.
  Sojasaus is ook zo’n voorbeeld.
  Origineel een gefermenteerd product, maar door de Unilever veranderd in een chemisch sausje die misschien in de verte nog lijkt op het origineel .
  In de reclame van Hellmann’s roepen ze overigens nog steeds dat het gaat om het originele recept.

  Beantwoorden
 • 7 juni 2016 om 22:46
  Permalink

  Vond Hellmanns mayonaise altijd erg lekker.
  Ik hou van zout 🙂
  Vond m wel erg duur.
  Vorige jaar was er een actie , ik denk bij DIRK, en sloeg er een aantal van in.
  Blijkt dat ik de nieuwe Unilever versie heb, grrrrrrrrrrrrrrr

  kan iemand zich nog herinneren hoe lekker het huismerk pindakaas van de AH was, zo’n 20 jaar geleden?
  En dat die verdwenen is, iig de smaak erg veranderd?

  Kunnen ze in dit land dan nooit eens iets goeds laten blijven?!

  Beantwoorden
 • 27 april 2023 om 09:05
  Permalink

  Waarom kreunt een Nederlander als hij klaarkomt?
  Omdat het uit zijn eigen zak moet komen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *