Snack EK entreeticket

Het Europees Kampioenschap Snacks gaat van start

Snack 2021Altijd maar dat eeuwige voetbal. Het neemt de aandacht af van belangrijke zaken zoals snacks. Wij hebben onze buik daarom al vol van het komende Europees Kampioenschap voetbal. Gelukkig is er een vet alternatief, het EK Snacks.

De komende tijd zullen snacks uit alle windstreken van Europa de strijd met elkaar aangaan in de hoop de felbegeerde titel: Europees Kampioen Snacks binnen te slepen. Wij, de redactie van Snacknieuws, zullen samen met ICTZaakwaarnemer, onze zeer gewaardeerde bezoekers meenemen in het toernooi verloop van Nederlands’ trots: de Frikandel XXL. Voor deze speciale gelegenheid hebben we een aantal gerenommeerde analisten ingehuurd.

Wij hebben een heilig geloof in de Frikandel XXL en vertrouwen erop dat deze snack de titel in de wacht zal slepen. Er staan echter nog meer goede snacks op het menu zoals de Tappas, Pizza’s en onze eeuwige vijand de Bockworst. Wij zullen elke snack van een introductie voorzien, zodat u goed voorbereid zal zijn en weet voor welke snacks u moet gaan gedurende het EK.

Snack 2021

Groep A: Turkije, Italië, Wales, Zwitserland

De Pizza Hawaii is de achilleshiel van Italië.

Sucuk, Turkije
Waar de ene snack een flinke plens olie in de koekenpan of friteuse nodig heeft is de Turkse Sucuk volledig zelfvoorzienend, hoe circulaire economie wilt u het hebben? Deze kruidige Turkse runderworst staat bekend om zijn kracht en zijn pit door de sterke selectie van o.a. komijn, knoflook, rode peper en Sumak; wat we blijkbaar in Nederland zuurkruid noemen. Het beloven pikante potten te worden tegen Turkije want met de Sucuk zullen ze iedere wedstrijd in vuur en vlam zetten.

Pizza, Italië
De traditionele school is door vele bakkers verbasterd of vergeten. Er kunnen moderne varianten met chocola, ananas, frikandel of bloemkoolbodem worden geserveerd. De traditionele variant, de ware Italiaanse snack, is een zeer defensieve keuze vanwege de befaamde Calzonaccio opstelling en bewandelt wellicht te veel de makkelijke weg. Maar zoals voetbalfilosoof Francesco Tosti het altijd zei “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en de makkelijke weg is vaak de snelste weg”. Makkelijk en snel, wij geloven het allemaal wel maar de Pizza – niet verwarren met Pisa – blijft wat ons betreft een keuze waar u op kunt bouwen!

Welsh Rarebit, Wales
Vroeger bekend als Welsh Rabbit, tot men er achter kwam dat er helemaal geen Rabbit in deze snack zit. Deze snack moet het dus hebben van de verrassingsfactor. Met als hoofdingrediënten brood en kaas is deze Welsh Rabbit een ‘klassiekertje’ die in veel landen in de smaak zal vallen. Al met al een van de meest gangbare snacks van dit EK of zoals ze het daar zelf zeggen “Voor ieder wat Wales”.

Meitschibei, Zwitserland
Deze Alpenvariant van het Brabantse worstebroike vliegt als warme broodjes over de Zwitserse toonbank. Met een vulling van hazelnoot kan de Meitschibei wel eens een outsider zijn voor de titel aangezien ook de vega’s dit jaar een vinger in de griesmeelpap hebben. Of de Zwitsers met de Meitschibei het geluk aan hun zijde gaan hebben? Dat hangt er af hoe u hem vast houdt! Door de kenmerkende hoefijzervorm kan het geluk er namelijk zowel gemakkelijk in als uit lopen. Een grillige snack dus, maar dan uit de oven.

Groep B: Denemarken, Finland, België, Rusland

Mitraillette
België zet met de Mitraillete zwaar geschut in.

Tarteletter, Denemarken
Het zit de Denen in de genen; De Haute Cuisine. Vandaar dat zij ook dit jaar weer proberen met verfijning de gevetstigde orde van de troon te stoten. Het ging de Denen de afgelopen jaren niet met al teveel succes af maar vergeet niet dat zij in 92’ er gewoon – weliswaar per ongeluk – met de titel vandoor gingen. Wat het dan dit jaar voor de Denen moet gaan doen? De Tarteletter! Met deze taartjes van kip en asperges zijn ze weliswaar een vreemde eend in de bijt maar hebben ze in ieder geval het witte goud al in handen.

Näkkileipä, Finland
Flauw, droog en krokant; je moet er maar van houden. Of zoals voormalig sterrenchef Calamari Frietmanen het zou zeggen “ ‘t heb een smeerseltje nodig maar dan heb je wel wat!”. Eigenlijk is Finland als jaren de draad een beetje kwijt nadat Frietmanen zijn schort aan de wilgen heeft gehangen. Ondanks de krokante bite kan de Näkkileipä toch worden gezien als een stugge tegenstander; ze komen namelijk nooit alleen!

Mitraillette, België
Bij alleen het lezen van de naam heeft u al vrij snel door dat u hier te maken heeft met zwaar geschut. Neem een stokbrood, vlees van de snackbar, Vlaamse frieten en een pallet aan sauzen ‘et voila’; een mitraillette. Deze krachtpatser is door het gebruik van dubbel koolhydraat en dubbel vet een tegenstander om rekening mee te houden. De Mitraillette moet het niet van zijn wendbaarheid hebben maar als je eenmaal binnen tandbereik komt slaat hij genadeloos toe. Jean-Claude van Dam is er groot mee geworden, nu België nog.


Piroshki, Rusland
Of deze woorden eerlijk zijn, of ingegeven door angst voor politieke represailles en kwaadwillende die onze site plat zouden kunnen gooien, zal u zelf moeten beoordelen. We zijn het er echter unaniem over eens dat de Piroshki de grootste concurrent voor de titel gaat zijn. Het maakt niet uit wie ‘m bereidt of welke variant er wordt geserveerd. Hij smaakt altijd goed.

Groep C: Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Noord-Macedonië

Frikandel XXL
Omdat op het speelveld lengte er wel toe doet zet Nederland een extra lange frikandel in!

Frikandel XXL, Nederland
“Verstand op nul, vet op 180*” dat waren de eerste woorden van onze nieuwe Snack-coach na zijn aanstelling. Direct kreeg hij een storm aan kritiek over zich heen; over de temperatuur van het vet, over de frikandel saus combinatie die hij voor ogen heeft en over wel of geen broodje. Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en heeft de beste man nog steeds geen vaste frikandel-saus combinatie gevonden. Met Bout Wegworst, zonder Bout Wegworst? Het is allemaal nog onzeker. Ons vertrouwen in Chef de Boer is ongekend laag maar aan de kenmerkende smaak en het eeuwenoude en geheime recept gaat het niet liggen. De Frikandel heeft een rijke historie en voor het eerst in jaren zijn de ingrediënten weer echt op niveau. Dit EK gaat dan ook het eerste toernooi zijn waarop de zogenaamde “New Wave” frikandel de strijd aangaat met de concurrentie. Gaat dit de zomer worden dat onze trots, onze vleesworst, er weer met de titel vandoor gaat? Wij durven onze lippen er niet aan te branden maar het kan zomaar eens een hele vette zomer worden.

Bosna, Oostenrijk
Als trouwe snacknieuws lezer, zal het u ongetwijfeld niet verbazen dat de Oostenrijkers tijdens dit EK vertegenwoordigd zullen worden door de Bosna. Als u in de gelegenheid bent om hen ten strijde te zien trekken kunnen wij u dat van harte aanbevelen. Op papier lijkt het misschien geen sterke snack, de realiteit kan u verassen.

Burek, Noord Macedonië
Een snack die vaak wordt gevuld met groenten. Als vanzelfsprekend hebben de analisten van ICTZaakwaarnemer en de redactie van Snacknieuws hier vrij weinig vertrouwen in. Een enkele keer komt deze snack echter met gehakt of kaas voor de boeg en weet ‘ie de critici toch de mond te snoeren. De afgelopen jaren is de Burek al bezig met een opmars in Europa en ligt ie onder andere al in de supermarkten. Of de Burek deze zomer echt heel Europa gaan veroveren? Wij durven ons er niet aan te wagen.

Varenyky, Oekraïne
Een van dé kanshebbers als we onze analist Wilfred Soufflé moeten geloven. De Varenyky zou de Frikandel zomaar eens een lastige middag kunnen bezorgen want wat er van buiten zo onschuldig uitziet, kan gevuld zijn verrassende smaken. De veelzijdigheid van de Varenyky komt terug in de vulling; van kwark tot spek, van aardbeien tot uien. Snapt u het nog? Wij niet, en dat is nou net het gevaarlijke.
Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Groep D: Engeland, Kroatië, Schotland, Tsjechië

Munchy Box
De Munchy Box uit Schotland is er alleen voor mensen met een sterke maag (foto Flickr.com / k3b4b)

Fish & Chips, Engeland
Ze doen het goed in kranten maar hebben nog nooit een Europese snack titel in de wacht weten te slepen. Hier zit een luchtje aan.

Krampogaca, Kroatië
Als u er op Googled wordt al vrij snel duidelijk dat Kroatië smerig spel gaat spelen. Zoek maar eens op “Wat is krampogaca” en kijk naar de eerste hit. We moeten dus niet verbaasd zijn als de tegenstander van deze Kroatische lekkernij al voor de rust een bezoekje aan de ziekenboeg moet brengen. Waar Kroatië op het WK van drie jaar geleden nog de finale haalde met smaakmakend spel kunnen we deze zomer dus een hele andere tactiek verwachten…

Utopenci, Tsjechië
Voor de lezers met een zwakke maag, sla deze even over. Allereerst betekent de naam “Utopenci” letterlijk ‘verdronken man’. Waarom? Omdat de uitvinder van deze snack naast kroegbaas ook molenaar was en tijdens dat werk is verdronken. Echt gezellig is dit verhaal niet en ook de foto’s maken niet echt vrolijk. Utopenci zijn namelijk worsten die als augurken in het zuur worden gelegd en vervolgens een tijdje op een plek worden gezet waar de zon niet schijnt. Al met al een gevaarlijke snack, een sterke smaak en een luguber verhaal dat de tegenstander de stuipen op het lijf kan jagen.

Munchy Box, Schotland
Op het eerste gezicht doet de Munchy Box Italiaans aan. Eenmaal open kan de Munchy Box echter alle kanten op. De kwaliteit varieert van de 1224 tot 5000 calorieën waardoor u dus zeer positief dan wel negatief verrast kan worden. Ze zijn wel altijd goed gezouten, we raden u dan ook van harte aan om flink wat pilsjes bij de hand te houden wanneer de Munchy Box ten strijde trekt.

Groep E: Spanje, Zweden, Polen, Slowakije

Zweedse trots
Wat zit er onder de saus? De trots van Zweden!

Tapas, Spanje De geoliede machine van de costa
De Tapas, beter bekend als de geoliede machine van de Costa. Ze zijn er in alle soorten en maten. Meestal zijn de verwachtingen heel hoog als er tapas op tafel komen. Vaak is dat terecht en komt er een schitterende selectie aan smaken. Of er nu wat lekkers uit Madrid, of iets meer met een Catalaans sausje wordt geserveerd: het belooft wat te worden. Heel soms komt het echter toch voor dat ze slecht zijn voorbereid, weinig schwung hebben en niet goed geolied voor de dag komen. Dit is dan ook het moment waarop de tegenstander kan toeslaan. Zo heeft Nederland in het verleden vaak het onderspit gedolven maar op het WK 2014 met klinkende cijfers gewonnen. Sindsdien smaken de dellen aan de Costa nog beter en laten we wel wezen, op een of ander inktvisse-dingetje zit natuurlijk helemaal niemand te wachten.

Zweedse Balletje, Zweden
Wie kent ze niet? De Zweedse balletjes van IKEA, ook wel Köttbullar genoemd. Wat ons betreft een van de topfavorieten want deze ballekes gaan natuurlijk al jaren de hele wereld over en hebben een schat aan ervaring. Is dit dan niet concurrentievervalsing? Is dit niet alsof je ABBA naar het songfestival stuurt, alsof je Bjorn Borg mee laat doen aan het EK tennis onder 13 of Alfred Nobel aan de Wiskunde Olympiade? De Zweden hebben er in ieder geval paling aan. Toen een redacteur van Snacknieuws de balletjes vroeg om reactie op deze vraag reageerde voormalig sterspeler Sla-man Ibrahimofriet – bekend om zijn befaamde vlees-vega combinatie- arrogant en  zelfverzekerd als altijd; “We didn’t choose the snacklife, the snacklife chose us. “

Kielbasa, Polen
Varkensvlees, rundvlees, kalkoen, kalf, kip of lam; zolang er een stukkie darm omheen zit en het vlees laat roken smaakt het goed! Vandaar dat de Polen dit jaar voor een allemansvriend kiezen met wie ze in Nederland in ieder geval goed zullen scoren. De Kielbasa is namelijk een soort Poolse rookworst. Waar Nederlanders de rookworst het liefst zien op de rechterflank naast een stamppot of op een broodje met mosterd, doet deze Kielbasa het in Polen ook erg goed op bruiloften. Tip voor de drank-spijs combinatie? Een kistje zelf gestookte gras-vodka uit de achtertuin. Als u snel begint met zaaien haalt u het EK misschien nog!

Zemiakove Placky, Slowakije
Onze analisten zijn hier niet zo goed mee bekend. Deze snack heeft al vaker meegedaan maar leek meestal vooral op een slap aftreksel van de Rösti, de snack die de Zwitsers in vorige toernooien heeft vertegenwoordigd. Een vegetarische snack dus dan weet u het eigenlijk al… Onze analisten verwachten dat de Zemiakove Placky niet door de poulefase heen zal komen. U kunt deze dan ook beter overslaan.

Groep F: Hongarije, Portugal, Frankrijk, Duitsland

Bockworst
De Bockworst uit Duitsland is de aartsrivaal van de frikandel.

Langos, Hongarije
Wie Hongarije zegt, zegt Goulash. Helaas voor ons als liefhebbers koos de bondscoach voor Langos. Iets met deeg en frituren. Natuurlijk hebben uw analisten even opgezocht wat Langos is maar met weemoed naar de goulash zijn wij direct afgehaakt. Wat ons betreft gaat Hongarije als eerste naar huis.

Bola de Berlim, Portugal
Een ongekend theatrale snack met een sierlijk voorkomen. Deze gevaarlijke snack heeft het onze trots, de Frikandel, al vaak ongekend moeilijk gemaakt. Hoe kan het ook anders, wanneer je Zuid-Europese passie & venijn combineert met een Duits tintje? Op het strand komen ze het best tot hun recht maar ook in andere omgevingen, zoals die van het EK, presteren ze vaak naar behoren.

Crêpe, Frankrijk
Het lachertje van de klas. Vooral de Engelsen nemen de “Crap” altijd op de stok.

Bockworst, Duitsland
De aartsrivaal van onze eigen Frikandel, lekker om te eten maar toch voelt het een beetje fout om ontrouw te zijn aan je land. De rivaliteit tussen de liefhebbers van Frikandellen en Bockworsten is zo hoog, dat een bekende Nederlandse snackliefhebber ooit op een Bockworst heeft gespuugd toen deze werd klaargemaakt.

Het Europees Kampioenschap Snacks is een samenwerking van ICTZaakwaarnemer en Snacknieuws.

Snack 2021

Voor jou geselecteerd:

2 thoughts on “Het Europees Kampioenschap Snacks gaat van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *