Het Frietmuseum: van aardappel tot friet

Frietmuseum BelgiëBijna twee jaar geleden werd het frietmuseum in Brugge (België) geopend. Toen ik een weekeind naar Brugge ging kon ik een bezoekje aan het frietmuseum natuurlijk niet overslaan. Het entreekaartje kost 6 euro en daarmee krijg u toegang tot het frietmuseum waar u gemakkelijk 1 tot 2 uur kunt doorbrengen.

Aardappel
Het museum begint bij het begin, de aardappel. Via duidelijke informatieborden krijgt u de historie van de aardappel te zien. De aardappel werd voor het eerst geteeld in Peru, inmiddels zijn er duizenden soorten. De aardappel wordt eerst gezien als voedsel voor de armen maar daar kwam naar verloop van tijd verandering in.

In de frituur
Het is niet duidelijk wanneer de aardappel voor het eerst in de frituur werd gegooid maar het meest aannemelijke verhaal is dat de bewoners van de oevers van de Maas rond 1750 een strenge winter doormaakten. De bewoners zijn gewend kleine visjes te vangen en die in het vet te gooien. Door de strenge winter is de rivier bevroren en kunnen ze geen vis vangen. Daarom worden de aardappels in stukjes gesneden en in de frituur gegooid. De patat/friet is geboren.

Vervolgens worden er allerlei soorten aardappels gebruikt, saus en frituurvet. Tot de friet die we vandaag de dag gewend zijn. In de kelder van het museum zit een frituur waar u de echte Belgische friet met zelfgemaakte mayonaise aan een test kunt onderwerpen.

Memorabilia
Naast de historie van “aardappel tot friet” is er ook veel memorabilia te vinden, allerlei records en ook een echte frietkot. Ook de frietmachine heeft een plekje in het museum. Het frietmuseum is het geld dubbel en dwars waard, ik kan u daarom ook van harte aanraden om eens langs te gaan bij het museum.

Frietmuseum Brugge, België Frietmuseum Brugge, België Frietmuseum Brugge, België

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *