Hoera, de frikandel is vandaag 69 jaar oud geworden!

frikandel4 februari is een dag die bij mening snacker met een rode cirkel in de agenda staat. Dit is namelijk de dag van de frikandel. Deze wondersnack is al jaren de populairste van het stel. Maar er is ook een tijd geweest zonder frikandellen. Lang gelden… Maar toen kwam daar, op 4 februari 1954 slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht.

Gehaktbal
Door een wijziging in de Warenwet mocht Gerrit de Vries zijn gehaktballen niet meer verkopen. Dat was een flinke tegenvaller want zijn klanten waren dol op zijn gehaktballen. Hij bedacht een plan: door de vorm aan te passen naar een worst kwam de snack wel door de keuring. De naam lijkt te komen toen een Duitse klant het nieuwe product van Gerrit zag. Want een Frikadelle is in Duitsland een platgeslagen gehaktbal.

De kroket en frikandel, broer en zus.

Beckers
Toch was deze frikandel nog niet helemaal zoals we die vanadag de dag kennen. Want vijf jaar later kwam Jan Beckers, van snackfabrikant Beckers, en perfectioneerde de vorm en de smaak naar een frikandel die we vandaag de dag kennen. Beckers haalde voor deze snack inspiratie uit de Amerikaanse snackcultuur en voorzag de frikandel met een gladde buitenkant en van fijn gemalen vlees.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Een gedachte over “Hoera, de frikandel is vandaag 69 jaar oud geworden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *