In fruit meer E-nummers dan bij fastfood

Doos Big Mac“Als veganist eet je meer E-nummers dan wanneer je junkfood eet”. Deze opmerkelijke uitspraak doet Ralf Hartemink, levensmiddelentechnoloog aan Wageningen University. Volgens hem zitten groente en fruit vol met E-nummers en bevat fastfood juist een stuk minder E-nummers.


Advertentie


350 E-nummers
E-nummers zijn toegevoegde stoffen aan voedingsmiddelen om bepaalde eigenschappen te verbeten zoals smaak of houdbaarheid. Deze stoffen hebben een slechte reputatie. Zo zijn er 350 verschillende E-nummers waarvan er volgens het boekje Wat zit er in uw eten? Maar 73 onschuldig zijn. In werkelijkheid hoeft u zich nog geen zorgen te maken. De E van E-nummers staat er namelijk voor dat de stof onschadelijk is bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

20 e-nummers in groente
E-nummers worden beter getest dan ons eten zelf zegt Ralf Hartemink. Wie echt geen E-nummers binnen wil krijgen moet leven op water, suiker en zout. In fruit zitten een hoop natuurlijke E-nummers. Een groente kan er wel twintig bevatten. Daarom komt Ralf tot de conclusie dat iemand die zo min mogelijk E-nummers binnen wil krijgen het beste bij de McDonald’s kan eten.

Meer weten over E-nummers? Lees dan de Quest van augustus.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

5 gedachten over “In fruit meer E-nummers dan bij fastfood

 • 19 augustus 2015 om 13:11
  Permalink

  wat een misleidend artikel! Meneer heeft zijn huiswerk niet (goed) gedaan blijkbaar. E nummers zijn gevaarlijk door het productieprocess waarbij vaak restanten achterblijven, en dit overgebleven restje gif helaas wordt gedoogd voor comsumptie!

  Dit maakt een E nummer een bedreiging voor je gezondheid. Waar hetzelfde E nummer uit onbewerkte producten, totaal ongevaarlijk zijn.

  Groente en Fruit is dus een gezonde(re) keuze.

  Beantwoorden
  • 21 augustus 2015 om 13:33
   Permalink

   Wat een rare reactie.
   Als je het artikel leest dan blijken e-nummers dus in al het voedsel voor te komen. Er zijn slechts een paar E-nummers die schadelijk zijn. Je moet dus op de verpakking niet alleen naar naar E-nummers kijken.

   Beantwoorden
  • 22 augustus 2015 om 16:53
   Permalink

   E-nummers zijn het veiligste voedsel verkrijgbaar. Ze zijn nelijk uitvoerig getest en goedgekeurd door de Europese voedsel veiligheid autoriteit (ESFA).
   Voordat je rare dingen roept over een goed artikel kun je beter eerst zelf je huiswerk doen:
   http://www.consumentenbond.nl/e-nummers/

   Beantwoorden
   • 23 augustus 2015 om 08:45
    Permalink

    Jeroen als je beter leest staat er gewoon in het artikel:”De E van E-nummers staat er namelijk voor dat de stof onschadelijk is bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).”

    Aan de rest:
    Verder is het artikel een uitleg van de in eerste instantie opmerkelijk lijkende reactie van Ralf Hartemink. Die na de uitleg over E-Nummers wel meevalt. De angst voor E-nummers slaat dus ook nergens op.

    De poepsjinees

    Beantwoorden
 • 1 oktober 2016 om 13:20
  Permalink

  Uiteraard gaat het er iemand die gezond eten wilt er niet om of het een e-nummer betreft. Het gaat er om of het een schadelijk E-nummer is. Steeds komen er meer onderzoeken waaruit blijken dat vele E-nummers helemaal niet zo gezond zijn en juist schadelijk. Het komt ook voor dat in bepaalde ander landen bepaalde E-nummers al verboden zijn terwijl ze hier dat niet zijn. Daarbij is het raadzaam zelf verantwoording te nemen en na te denken over wat wel en niet goed is in plaats van alles klakloos aan te nemen omdat men op hogere hand vind dat iets goed is. Persoonlijk (zonder dit artikel af te willen kraken) vind ik dat het voor mij geen tot weinig nuttige informatie bevat.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *