Is een bitterbal uit de oven of uit de frituurpan gezonder?

bitterballenHet zijn van die vragen: kan ik beter een bitterbal uit de oven of uit de frituurpan eten? Het antwoord is helaas niet zo simpel. Een bitterbal uit de oven klinkt gezonder maar omdat deze niet in aanraking komt met vet is de samenstelling van de ovenbitterbal anders.  Dit is nodig om de bal net zo knapperig te krijgen als een gefrituurde bal.

Als we de twee bitterballen naast elkaar leggen zien we het volgende:

 Gefrituurde bitterbal
Ovenbitterbal 
Energie
35 kcal
 45 kcal
Vet
2 gram
2,7 gram
Verzadigd vet
0,9 gram
1,3 gram
Eiwit
1,6 gram
1,6 gram
Koolhydraten
2,5 gram
3,4 gram
Vezels
0,2 gram
0,2 gram
Zout
0,19 gram
0,27 gram

Gegevens uit bovenstaande tabel komen van Voedingscentrum.

Er zijn genoeg redenen om specifiek voor een oven of frituur bitterbal te kiezen. Daarnaast heeft u het niet altijd voor het zeggen. Het verschil tussen de twee ballen is ook niet enorm. Maar op basis van bovenstaande gegevens kunnen we tot de conclusie komen dat een bitterbal uit de frituurpan de “gezondere” keuze is. Had u dat verwacht?

 

Deel dit op

Meer vet nieuws

Mayonaise test

Manneken Pis verkoopt mayonaise zonder ei

Vanaf vandaag gaat frietzaak Manneken Pis mayonaise verkopen waarin geen eieren zijn verwerkt. De eivrije mayonaise is er vooral voor veganisten en mensen met allergieën.

bacon

Bacon, daar zit muziek in

Het bakken van bacon, het sissende geluid, dat klinkt mij als muziek in de oren. Ik ben niet de enige die er gek op is want entertainer Reggie Watts heeft van de diverse bak en braad geluiden van bacon een muzikale ode gemaakt. Een ode aan bacon.


Reacties

  1. Kees

    Bovenstaande waardes zijn onzin. Een gefrituurde bitterbal is veel ongezonder dan hierboven gemeld wordt. Zie https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/bitterbal-gefrituurd.aspx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *