Is een bitterbal uit de oven of uit de frituurpan gezonder?
Het zijn van die vragen: kan ik beter een bitterbal uit de oven of uit de frituurpan eten? Het antwoord is helaas niet zo simpel. Een bitterbal uit de oven klinkt gezonder maar omdat deze niet in aanraking komt met vet is de samenstelling van de ovenbitterbal anders. Dit is nodig om de bal net zo knapperig te krijgen als een gefrituurde bal.
Als we de twee bitterballen naast elkaar leggen zien we het volgende:
Gefrituurde bitterbal |
Ovenbitterbal |
|
Energie |
35 kcal |
45 kcal |
Vet |
2 gram |
2,7 gram |
Verzadigd vet |
0,9 gram |
1,3 gram |
Eiwit |
1,6 gram |
1,6 gram |
Koolhydraten |
2,5 gram |
3,4 gram |
Vezels |
0,2 gram |
0,2 gram |
Zout |
0,19 gram |
0,27 gram |
Gegevens uit bovenstaande tabel komen van Voedingscentrum.
Er zijn genoeg redenen om specifiek voor een oven of frituur bitterbal te kiezen. Daarnaast heeft u het niet altijd voor het zeggen. Het verschil tussen de twee ballen is ook niet enorm. Maar op basis van bovenstaande gegevens kunnen we tot de conclusie komen dat een bitterbal uit de frituurpan de “gezondere” keuze is. Had u dat verwacht?
Bovenstaande waardes zijn onzin. Een gefrituurde bitterbal is veel ongezonder dan hierboven gemeld wordt. Zie https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/bitterbal-gefrituurd.aspx