Moet een frikandel speciaal voor of na het frituren gesneden worden?

Frikandel speciaal uitjesWie een frikandel speciaal maakt staat voor een belangrijke keuze. En dan doel ik niet op curry of ketchup want een frikandel speciaal wordt gemaakt met curry. Nee, de frikandel kan voor of na het frituren gesneden worden.

Frikandel vooraf insnijden
Wie de frikandel voor het frituren voorziet van een gleuf bakt de inkeping ook krokant. De hele frikandel is daarmee voorzien van een krokant laagje. Maar zuigt waarschijnlijk ook meer vet op dan normaal. Om een snede te maken in de frikandel voor het frituren moet de frikandel ontdooit zijn. Er is een speciale frikandellensnijder om dit snel en eenvoudig te doen zonder een te diepe snede te maken.

Frikandel achteraf insnijden
Wie kiest voor de tweede variant die kan gelijk aan de slag. Na het frituren kan de frikandel ingesneden worden en daarna worden de saus en uitjes er overheen gedaan. Ook voor deze inkeping kan een frikandellensnijder gebruikt worden.

frikandel speciaal
De inkeping bij deze frikandel speciaal is achteraf gedaan.

Frikandel niet insnijden
Maar er is een derde optie. Al zal dit door velen niet beschouwd worden als een optie. Een frikandel speciaal kan ook gemaakt worden zonder snede in de snack. De mayonaise, curry en uitjes worden dan op de frikandel gedropt. Op hoop van zegen.

Rick toe Water deed al een kort onderzoek naar de voorkeur van het insnijden van een frikandel:

Wat is de beste optie?
Maar wat is de beste optie? De frikandel met de snede vooraf zou misschien iets korter in de frituurpan kunnen. De tweede variant, inkeping achteraf, zal vooral thuis gebruikt worden omdat de frikandellen dan uit de diepvries komen. Wie neemt er nou de tijd om een frikandel te laten ontdooien? De derde variant, niet insnijden, zal door menig snackfanaat gezien worden als een slechte poging om een frikandel speciaal te maken. De derde variant zullen we dus per definitie afraden. De keuze tussen optie één of twee lijkt een kwestie van smaak.

— Update —
Via een frikandellenexpert die er dagelijks tientallen bakt hebben we een verlossend antwoord gehad: de frikandel moet gesneden worden voor het frituren! De uitleg is als volgt: een frikandel is voor het frituren nog vast te pakken en makkelijk in te snijden. Na het frituren is de frikandel loei warm. Ook vanuit hygiënisch oogpunt mag de frikandel niet meer aangeraakt worden na het frituren wat het snijden veel lastiger maakt. Bijkomend voordeel is het krokante korstje dat de opengesneden frikandel krijgt door het frituren.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

2 gedachten over “Moet een frikandel speciaal voor of na het frituren gesneden worden?

  • 28 juli 2023 om 12:43
    Permalink

    Wat een gouden site! Ik heb een hele speciale vraag:
    Hoe gaat dit met een broodje frikandel speciaal? Hoort de inkeping/gleuf/snede er dan ook in?
    Dat zou toch fantastisch zijn!!!

    Beantwoorden
  • 30 juli 2023 om 18:31
    Permalink

    Natuurlijk.
    De prijzen op deze site zijn wat achterhaald.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *