Topsport of carnaval? We gaan Knakworstrennen

Als u met carnaval niet alleen in de kroeg wilt staan maar ook nog van topsport wil genieten ga dan naar het evenement “Knakworstrennen 2013” in Beugen. Het is begonnen als een grap, een lange neus naar de gemeente Boxmeer, waar kerkdorp Beugen onder valt.

Noem het een gezonde rivaliteit, maar feit is dat Beugen met veel verve al jaren het Knakworstrennen organiseert of zoals zij het zelf omschrijven: “het is een een parodie op de Metworstrennen. Waar de Boxmeerse versie met echte paarden rennen (paard en ruiter) aan de slag is gegaan, daar knipoogt Beugen met een parodie hierop door met ‘menspaarden’ (kortom: bij elkaar op de rug) een wedstrijd te houden.”

Ontstaan van de Knakworstrennen
In 1985 werd de eerste editie van de Knakworstrennen voltrokken. Een Beugense asfaltweg vormde het strijdtoneel van tientallen deelnemers die streden om een inmiddels felbegeerde Koningstitel. Terzijde moet gezegd worden dat alleen inwoners uit Beugen als ruiter kunnen deelnemen. Dit unieke en zeer vermakelijke evenement werd direct een doorslaand succes. In de jaren die volgden werden de Knakworstrennen professioneler opgezet. In verband met enkele (lelijke) valpartijen wordt de asfaltweg sinds jaar en dag bestrooid met zand. Daarnaast worden de ‘menspaarden’ verplicht om een valhelm (in de vorm van een paardenkop) op te zetten. Extra voordeel hierbij is dat de moeilijkheidsgraad van de Knakworstrennen flink toegenomen is. Door de ongelijke zandlaag zal het winnend koppel goed moeten kunnen balanceren tussen snelheid en evenwicht. Is dat soms niet moeilijk in carnavalstijd?

Na bijna 30 jaar een begrip
In bijna 30 jaar tijd zijn de Knakworstrennen een begrip geworden en ook in de toekomst willen ze de titel ‘meest kolderieke paardenrennen van Nederland’ waar blijven maken. Traditiegetrouw vinden de ‘paardenrennen’ plaats op carnavalszondag en zijn er honderden mensen uit Beugen en omstreken present om de Knakworstrennen te aanschouwen. Lijkt het u het een leuke onderbreking van het “gewone carnaval” kijk dan voor meer informatie op de website.

De uiteindelijke winnaar of winnares krijgt de koningstitel en een lauwerkrans omgehangen met een aanzienlijk aantal knakworsten. Het is daarom handig dat de hoofdsponsor een slagerij is.

 

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *