Vandaag is het de dag van de pannenkoek

Pannenkoek met spekHet is weer feest want vandaag is het nationale pannenkoekendag. Sinds 2007 vieren we de dag van de pannenkoek in Nederland. Maar hoelang bestaat de pannenkoek al? Hoeveel pannenkoeken eten we? En wat eten we het liefst op een pannenkoek? Op deze vragen geven we antwoord in dit artikel.


Advertentie


Wat is er te doen op Pannekoekendag?
Het is inmiddels de zestiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren. Hoe vier je pannenkoekendag? Door zoveel mogelijk pannenkoeken te maken. Daarom doen jaarlijks meer dan 1.000 scholen mee om pannenkoeken te maken. Kinderen maken een pannenkoek voor ouders, verzorgers en/of oma’s en opa’s. Lees meer over deze actie op de website.

Waar komt de pannenkoek vandaan?
We weten het niet precies, maar wel dat de pannenkoek al heel lang bestaat. Mogelijk al sinds de prehistorie want toen werden de basis ingrediënten (meel, eieren en water) al gebruikt. Schijnbaar waren de Romeinen ook dol op een pannenkoek. Sinds de 12e eeuw werd er over pannenkoeken gesproken. Terwijl het eerste kookboek over pannenkoeken uit 1439 komt. Kortom de pannenkoek kent een rijke historie en is niet alleen een Nederlandse snack.

Pannenkoek met spek
Een klassieker en nog steeds enorm populair: een pannenkoek met spek.

Pannenkoeken in Nederland
Nederland telt 390 pannenkoeken restaurants, daarmee zijn de restaurants goed voor zo’n 3% van de gehele Nederlandse restaurantomzet. Als we thuis pannenkoeken eten dan eten we er gemiddeld drie of vier. Favoriete beleg is stroop (81%), poedersuiker (68%) en spek (56%). Inmiddels zijn er ook allerlei vreemde creaties zoals pannenkoeken met cheeseburger, shoarma of frikandellen.

Ook atleten eten graag pannenkoeken. Dit komt omdat pannenkoeken veel koolhydraten bevatten. Zo staan drie pannenkoeken gelijk aan een groot bord pasta. Nou dan is de keuze toch snel gemaakt?

Pannekoekenrecords
Net als met alle andere snacks en eten zijn er ook een aantal vreemde pannenkoekenrecords:

  • De duurste pannenkoek koste zo’n € 970 en werd ooit gemaakt in Manchester. Op deze dure pannenkoek geserveerd door het restaurant Opus zaten bijzondere zeeproducten zoals kaviaar, mossels, kreeft, langoustines maar ook truffels.
  • Het record pannenkoeken eten staat op het bizarre aantal van 80 pannenkoeken in 17 minuten tijd.
  • De grootste stapel pannenkoeken staat op 101,8 centimeter. De stapel werd gebouwd door chef-kok James Haywood en daar had hij 213 pannenkoeken voor nodig.
  • 11.000 mensen hebben pannenkoek als achternaam.
  • Het record pannenkoeken opwerpen (en dan weer opvangen in een koekenpan) staat op 416 keer in 2 minuten tijd.
  • De langste periode pannenkoeken opwerpen staat op 3 uur, 2 minuten en 27 seconden.
  • De zwaarste pannenkoek ter wereld woog 3000 kilo. De pannenkoek werd gemaakt in Engeland en had een diameter van 15 meter.
Pannenkoek met gyros
Pannenkoek met gyros… of iets wat er op lijkt.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *