Vijf redenen waarom wij nog steeds voor een frituurpan kiezen

Gefrituurde aardappelHet lijkt wel alsof we niet langer meer mogen frituren. Alle aandacht gaat uit naar de airfryer. Begrijp me goed er zijn genoeg scenario’s te bedenken dat een airfryer heel handig kan zijn, bijvoorbeeld op plekken waar er niet gefrituurd mag worden. Denk dan aan scholen, sportkantines of in een vliegtuig. Maar als het even kan dan pakken wij het liefst de frituurpan. En daar hebben we vijf redenen voor:

Het is pas feest met een frituurpan
Bij ieder feestje kijkt iedereen uit naar het moment dat de frituurpan aangaat. Nu komt het echte werk er aan. Vreugdekreten, is het al klaar, welke saus moet er op het bord, zijn de bitterballen al genoeg afgekoeld? Iedereen is gelijk zenuwachtig en bang om iets te missen. Dit kan alleen bij snacks uit de frituurpan gebeuren want het brengt een bepaalde kracht in ons naar boven. Een soortgelijke reactie zal toch niet zo snel gebeuren met snacks uit de oven of uit de airfryer. Simpel weg omdat de beleving toch net even anders is.

Frituurpan is net zo snel als Usain Bolt
Als we de bereidingstijd vergelijken van een bitterbal in de oven, airfryer en frituurpan dan wint de frituurpan als een Usain Bolt op de honderd meter. Een oven en een airfryer hebben er minimaal tien minuten voor nodig. Het friturende monster kan dat in vier minuten doen. In die tijd kunnen er dus al ruim twee porties klaar staan terwijl je met ovenbitterballen nog met de oven zit te hannesen. Heel handig als de balletjes klaar moeten zijn voor de tweede helft van een voetbalwedstrijd.

Frituurpan is een euroknaller
Alhoewel airfryers steeds meer gemeengoed zijn en daarmee betaalbaarder worden, redden ze het niet bij de prijzen van een frituurpan. Frituurpannen zijn er al vanaf zo’n 20 euro. Ideaal voor iemand met een beperkt budget. Maar omdat er zoveel keuze is kan er keuzestress ontstaan. Kijk daarom voor de beste frituurpan op: Bestetester.nl.

Frituurpan

Smaak en uiterlijk is beter
Ja de ovenbitterballen en snacks uit de airfryer zijn wel aardig. Maar niets kan de smaak van bittergarnituur uit het vet benaderen. Geef ons een blinde test en we proven direct de ovenkroket of frikandel uit de airfryer. Het haalt het gewoon net niet bij het echte werk. Ook ziet een snack uit de frituurpan er net even beter uit omdat die aan alle kanten gelijk gegaard is. Een wees nou eens eerlijk jullie gaan toch niet de oven bitterballen halverwege draaien? Dat is bij een frituursnack niet nodig.

Weet je nog die snackbar die alleen maar airfryers had?
We kijken allemaal uit naar die ene dag in de week, twee weken of maand dat we naar de snackbar gaan. Heerlijk turen op de menukaart en naar de vitrine terwijl de keuze allang is gemaakt. Een snackbar heeft een frituurpan, zo simpel is het nou eenmaal. Er was eens een snackbar die om het lumineuze idee kwam om alleen maar met airfryers te gaan frituren. Helaas voor die zaak gingen ze failliet want een snackbar heeft en frituurpan nodig.

Zijn er dan geen pluspunten voor de oven of airfryer te noemen? Zeker wel, maar dat is voor een andere keer! Eet smakelijk.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *