Wanneer is een cheeseburger geen cheeseburger meer?

Het is een vraag die ons al even bezig blijft houden. Waarom heet een Big Mac een Big Mac en is het geen cheeseburger? Hetzelfde met een Whopper? Er zit immers een plakje kaas op de burger. We willen daarom graag weten wanneer een cheeseburger geen cheeseburger meer is maar een andere naam draagt.

Definitie van een cheeseburger
Er blijken weinig afspraken te zijn over wanneer een cheeseburger een cheeseburger is. Volgens de definitie van de eerste cheeseburger, is een cheeseburger een hamburger met een plakje kaas op het vlees. Deze snack werd voor het eerst gemaakt in 1934 bij Kaelin’s Restaurant in Louisville. De eerste echte officiële cheeseburger werd echter een jaar later gemaakt in Denver bij de Humpty Dumpty Drive-In. Een cheeseburger kan ook andere ingrediënten bevatten zoals saus, ui en augurk maar bestaan vaak maar uit een paar ingrediënten.

Een hamburger met kaas
Als een hamburger veel meer ingrediënten bevat dan een plak kaas en vlees dan worden de ingrediënten los genoemd. Een cheeseburger lijkt dan niet langer meer een cheeseburger maar een hamburger met kaas, sla, uien, tomaat en ga zo maar door. Vaak krijgt deze burger ook nog een naam omdat het dan eenmaal beter bekt. Denk dan aan een Big Mac of een Whopper. Het is dan ook makkelijker te bestellen.

Geen patent, geen eigenaar
Voor zo’n populaire snack is het vreemd dat er geen afspraken lijken te zijn over wanneer een cheeseburger geen cheeseburger meer is. Misschien zijn alle hamburgers met kaas wel een cheeseburger. Wat daar waarschijnlijk in meespeelt is dat de cheeseburger niet gepatenteerd is en niet eigendom van een fabrikant. Iedereen kan dus naar hartenlust combineren en experimenten en het de naam cheeseburger geven of juist een eigen naam verzinnen. Het lijkt vooral een keuze te zijn van de bedenker van de burger en beïnvloed door de hoeveelheid andere ingrediënten die de burger bevat.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *