Wat is het verschil tussen mayonaise en frietsaus?

Verschil mayonaise en frietsausWeet u wat het verschil is tussen mayonaise en frietsaus? Na het lezen van het volgende artikel wel. Om te beginnen kijken we eerst even naar de sauzen apart voordat we de twee met elkaar vergelijken.


Advertentie


Mayonaise
Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dit is bij wet geregeld. Het mag hoger zijn maar nooit lager. U weet dus altijd dat mayonaise, mayonaise is. Mayonaise is een saus op basis van olie en eidooiers. Doe er water bij en breng het eventueel op smaak met smaakmakers zoals azijn of citroensap.

Frietsaus/fritessaus
Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die uiterlijk veel lijkt op mayonaise. Het percentage vet is 25%. In frietsaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Frietsaus wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals in de salade.

Verschil
Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.

Variaties
Er zijn veel diverse variaties op het gebied van mayonaise maar ook op het gebied van frietsaus. Denk bijvoorbeeld aan de streek waaruit de mayonaise komt of het product waarvan het gemaakt is: Zaanse mayonaise, Venlose Mayonaise, Brander Mayonaise, Japanse (wasabi) mayonaise, Truffel mayonaise. Daarnaast zijn er nog sauzen die mayonaise als ingrediënt gebruiken zoals Joppiesaus. Frietsaus is er in nog veel meer (light)varianten: Halvanaise, American fritessaus, friteslijn, fritessaus halfvol, licht & romig en ga zo maar door.

Voorkeur mayonaise of frietsaus
Uiteindelijk is de voorkeur voor mayonaise of frietsaus geheel persoonlijk. Wie aan een dieet doet kan het beste frietsaus nemen in verband met de mindere calorieën, maar wie het dieet echt serieus neemt laat de saus staan.

Welke saus eet u het liefst, mayonaise of frietsaus/fritessaus?

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

5 gedachten over “Wat is het verschil tussen mayonaise en frietsaus?

 • 13 februari 2016 om 08:02
  Permalink

  Frietsaus of fritessaus is mij niet vet genoeg. Als ik frietjes eet dan wil ik een flinke klodder mayonaise. Heerlijk! Die extra calorieën die mayonaise heeft t.o.v. fritessaus neem ik dan voor lief. Heb ik wat extra brandstof om de dag door te komen.

  Beantwoorden
 • 15 februari 2016 om 11:21
  Permalink

  frietsaus eten omdat je op dieet bent is als een XXL menu bestellen met cola light. Geef my maar mayonaise.

  Beantwoorden
 • 28 april 2017 om 10:54
  Permalink

  Je drinkt toch ook geen capuchino met halfvolle melk! Geniet en doe dingen niet half. Een frietje mayo blijft het lekkerst!
  Dan maar een keer de fiets of trap pakken en die paar extra calorietjes zijn weer weg.

  Beantwoorden
 • 22 december 2017 om 15:22
  Permalink

  Er wordt geschreven dat mayonaise een saus is. Dat is niet correct. Mayonaise is een emulsie.
  Dat is ook precies wat het moeilijk maakt om goede mayonaise te krijgen. De coëxistentie van de vetten met de op water gebaseerde bestanddelen. En fritessaus is gewoon voor een kwart olie en voor de rest smaakstoffen en vulmiddel water. Rotzooi dus.

  Beantwoorden
 • 9 augustus 2019 om 20:48
  Permalink

  Beide goed om je tanden mee te poetsen. Maar alleen op dinsdag

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *