Wedstrijdverslag Frikandel XXL – Vareniky (Nederland – Oekraïne)

Met knorrende maagjes zaten wij gisteravond op het puntje van onze stoel in afwachting van de aftrap van Nederland – Oekraïne. Om 21:00 was het dan eindelijk zo ver; het vet werd warm, de oven was voorverwarmd en beide landen waren gebrand om er een spektakelstuk van te maken, en zo geschiedde.

In de dagen voor de wedstrijd was er veel kritiek op chef de boer over de ingrediënten van de frikandel. Zo zou de frikandel te weinig creativiteit en aanvallende impulsen hebben en zouden wij dit, juist tegen de Oekraïense Vareniky, nou juist goed kunnen gebruiken. Na de aftrap leek het alsof het frikandellen-elftal de monden van de criticasters wilde snoeren want Nederland knalde uit te startblokken.

Tactische spelletje
Waar een delletje normaal gesproken een kleine 5 minuten in het vet zwemt voor hij klaar is wist de frikandel de Vareniky dan ook al snel onder druk te zetten. Vele kansen volgden maar het scorebord bleef ongewijzigd. Na deze vliegende start van de Frikandel begon de Vareniky steeds meer van zich af te bijten. Precies zoals verwacht kwam de Vareniky af en toe als een duveltje uit een doosje en probeerden zij in de omschakeling om de frikandel pijn te doen maar ook dit bleef zonder succes. Beide snacks waren in het eerste bedrijf vooral bezig met tactische spelletjes, druk zetten en leken nog een beetje onwennig. Beide partijen wisten geen punten te scoren en keerden terug naar de kleedkamers voor de rust.

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Extra mayo, curry en ui over de rechterflank
Toen na een kwartiertje afkoeltijd de pitten weer aangingen barstte de wedstrijd pas echt los. Dit kwam vooral door de rechter zijde van de frikandel. De rechter kant van de frikandel staat bekend om zijn doorzettingsvermogen, persoonlijkheid en wilskracht maar waar dit in de eerste helft toch vaak strandde in mislukte pogingen werd deze zijde in de tweede helft een stuk gevaarlijker. Het leek wel alsof chef Frank de Boer tijdens de pauze wat extra mayo, curry en ui over de rechterflank van de del had gegoten want hij was niet te stoppen.

Mede door deze smeuïge rechterflank wist Nederland dan ook al snel na de rust op voorsprong te komen. In een kolkende vetpan vernoemd naar de grootste chef uit de vaderlandse geschiedenis sprongen de supporters op de banken.

Toen vlak na deze openingstreffer, wederom via de rechterflank, de 2-0 op het scorebord verscheen was Nederland is extase. Had chef de Boer dan toch altijd gelijk? Is de Vareniky niet zo sterk als voorspeld? Zijn sous-chefs Dunfriet en Wegworst dan wellicht toch goede aanwinsten voor de Hollandse cuisine?

Frikandel niet bij de les
De eerste en laatste vraag moeten nog worden beantwoord maar op de tweede vraag kwam al snel reactie toen de Vareniky plotsklaps toesloeg. Wij van Snacknieuws hadden u hier natuurlijk al lang voor gewaarschuwd maar de Frikandel was even niet bij de les en de Vareniky profiteerde hier van; 2-1. Was dit dan het moment waarop de Frikandel op breken stond? De Vareniky kreeg in ieder geval weer vertrouwen en sloeg vrij snel na de 2-1 alweer toe; 2-2. Nederland leek de weg even totaal kwijt. Hoe kan het nou dat je – ogenschijnlijk gemakkelijk – de vareniky onder druk zet en twee keer weet te scoren maar je binnen 5 minuten weer op gelijke hoogte staat? Welkom op het EK snacks chef de Boer, dit is niet de plaatselijke cafetaria!

Frikandel XXL

 

Flexibele frikandel
Na de 2-2 leek de frikandel echt even op knappen te staan. Ondanks dat de Vareniky helemaal niet probeerde om de wedstrijd echt in haar voordeel te keren bleven ook de kansen voor Nederland uit. Waar men voorafgaand aan de wedstrijd wellicht had getekend voor een 2-2 tegen deze onvoorspelbare Oostblok versnapering voelde dit gelijke spel echt als een verlies. De Frikandel moest schakelen en toonde zich flexibel want wie anders dan de eerder genoemde souschef Dumfriet wist op magistrale manier Nederland naar de overwinning te frituren.

Heel het land was in extase door deze sous-chef die naar alle waarschijnlijkheid deze zomer Peter’s SnackVereniging (PSV, red.) gaat verruilen voor een buitenlands avontuur. Dumfriet zelf werd de chef van de wedstrijd. Dumfriet zelf reageerde na de wedstrijd emotioneel; “Tot mijn 18e heb ik altijd op amateurniveau frikandellen staan bakken op de hoek van de straat, puur door wilskracht is het mij gelukt op dit niveau te halen. Om dan ook nog eens beslissend te mogen zijn is een jongensdroom”.

Na de comeback van de Frikandel tegen de Vareniky staat aanstaande donderdag een andere lastige tegenstander te wachten; de Bosna uit Oostenrijk. Hierover later meer.

Het Europees Kampioenschap Snacks is een samenwerking van ICTZaakwaarnemer en Snacknieuws.

Voor jou geselecteerd:

2 thoughts on “Wedstrijdverslag Frikandel XXL – Vareniky (Nederland – Oekraïne)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *