frikandel

Wordt een frikandel speciaal gemaakt met curry of met ketchup?

frikandel speciaalHet is een ongeschreven regel dat een frikandel speciaal met mayonaise en uitjes bevat en curry is. Maar waarom geen ketchup? Bij het stellen van deze vraag zullen alle curryfans stampend door de kamer lopen.

Ketchup is voor mietjes
Want voor een curryfan is het duidelijk, een frikandel speciaal kan alleen maar gemaakt worden met mayonaise, uitjes en currysaus. De kruidige currysmaak past perfect bij de gefrituurde dellen. ketchup op een frikandel speciaal? Nooit! De vraag of iemand ketchup op zijn frikandel speciaal eet past in het rijtje met vragen naar politieke voorkeur, favoriete voetbalclub of dat iemand zwanger is. Het gesprek kan direct over zijn als u de vraag stelt aan een curry liefhebber.

Curryworst
Maar wat is nou de juiste saus voor bij een speciaal? In Antwerpen en Vlaams-Brabant noemen ze de frikandel standaard curryworst. Want wie doet er nou ketchup op een curryworst? Dat is een duidelijk signaal. Ook grote supermarkten verkopen hun bladerdeeg frikandelbroodjes standaard met curry. Zelfs in liedjes waar de frikandel speciaal wordt bezongen kiest men ook voor curry.

Ketchup veel ouder
De currysaus is duidelijk de standaard. De currysaus is eind jaren 50 geïntroduceerd in Duitsland en werd gebruikt voor de Duitse worsten. De saus bestaat bijna net zo lang als de frikandel maar werd pas op een later moment gebruikt in Nederland. Ketchup bestaat al een stuk langer, namelijk sinds 1812. Een aanknopingspunt voor kamp ketchup. Ketchup wordt volgens hen gezien als de traditionele saus die bij een speciaal hoort.

Smaak
Uiteindelijk is het een kwestie van smaak en is er geen goed of fout. De frikandel speciaal met curry is de standaard. Maar is het dan fout om een frikandel speciaal met ketchup te bestellen? Nee, zeker niet. Afhankelijk van de snackbar wordt er gevraagd om curry of ketchup. Soms moet het er apart bij gezegd worden.

 

Voor jou geselecteerd:

5 thoughts on “Wordt een frikandel speciaal gemaakt met curry of met ketchup?

  1. Echt niet, in 1976 bestelde je een Frikandel speciaal en kreveg je met uitjes, mayo en ketchup, curry was in geen velden of wegen te bekennen, curry is met currywurst gebruikt, en ketchup bestaat al sinds 1821 curry is voor watjes en smerig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *