Frikandel XXL

4 februari is de dag van de frikandel!

Frikandel_XXL

Zo’n beetje iedere bekende en soms ook minder bekende snack heeft een eigen feestdag. Een feestdag voor de frikandel kan dan natuurlijk niet ontbreken. Vandaag, 4 februari, is de dag van de frikandel!

De Vries
En waarom dan specifiek vandaag? Dat is simpel, op 4 februari 1954 mocht slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht door in de Warenwet zijn gehaktballen niet meer verkopen. Aangezien de klanten gek waren op zijn gehaktballen paste hij de snack aan naar een variant die wel goedgekeurd werd. De gehaktbal werd een worst. Over de naamgeving zijn verschillende verhalen maar waarschijnlijk kwam een Duitse klant met de naam Frikadelle wat in Duitsland een platgeslagen gehaktbal is.

Beckers
Jan Beckers, van snackfabrikant Beckers, heeft vijf jaar later de frikandel geperfectioneerd naar de vorm die wij nu kennen als de frikandel. Geïnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur werd de frikandel aangepast en voorzien van een gladde buitenkant en fijn gemalen vlees.

Veelzijdig
Inmiddels kennen we de frikandel in verschillende formaten van borrelsnack tot XXL en zien we de frikandel terug op frikandellenpizza’s, in Turkse pizza’s, op pannekoeken, als salade en met diverse toppings zoals discodip en knettersuiker. De frikandel is niet meer uit ons leven weg te denken en daarom verdient juist deze snack een eigen feestdag. Ga het vieren!

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *