De frikandel is een gezonde snack

Frikandel speciaal uitjesOnderzoek wijst uit dat een frikandel veel gezonder is dan u denkt. Hoe dat komt? Een frikandel bevat veel gezonde ingrediënten waarvan wetenschappers beweren dat ze bijdragen aan een gezondere leefstijl. Mag u nu voortaan onbeperkt frikandellen eten?

Dit zit erin
In een frikandel zitten de volgende ingredienten:
Kip – dat is mager vlees en dus goed voor u
Water – mag u onbeperkt consumeren
Vet – een frikandel bevat 50% minder vet dan een rookworst
Varkensvlees – de magere variant is prima voor de slanke lijn
Zout – misschien wat veel, maar als u oppast met andere producten is er niets aan de hand
Smaakversterker – niets mis mee
Antioxidanten – volgens het Voedingscentrum zeer gezond
Fosfaten – goed voor de hersenen

Voedingsadvies
Met de saus bij een frikandel moet u wel een beetje oppassen. Een flinke kwak mayonaise is namelijk wat minder gezond. En u moet natuurlijk ook niet iedere dag onbeperkt frikandelllen eten, dat is te eenzijdig. Maar een goede frikandel op zijn tijd? Verstandige en gezonde keus!

Voor jou geselecteerd:

15 thoughts on “De frikandel is een gezonde snack

  1. Het is onafhankelijk onderzoek, James. Ook officiële instituten als het Voedingscentrum wijzen op de goede eigenschappen van sommige ingrediënten van de frikandel. Dus…

   1. Wat een onzin titel. Omdat er dingen inzitten die niet schadelijk zijn, wil dat nog niet zeggen dat het ineens gezond is. Bovendien is de inhoud flink verwerkt, wat de voedingswaarde zelden ten goede komt.
    Wetenschappers beweren zoveel en ik vind het niet netjes om klakkeloos informatie over te nemen of te kaderen zonder enige referentie van het onderzoek te geven.
    Neemt niet weg dat frikandellen lekker zijn natuurlijk.

    1. Denk nou niet dat je slim bent laat mensen die van frikandellen houden ervan houden jij bent gewoon zoon domme kneus aan de zijkant van de weg

 1. Over dom gesproken, het gaat erover dat frikandellen best gezond zouden zijn, niet of iemand er van houd, wie houdt er nou niet van frikandellen? haast niemand behalve vegetariërs veganisten dat soort lui….

 2. Geeft altijd te denken dat figuren, die scherpe kritiek niet kunnen verdragen namen als “iemand maar niemand” erboven zetten. Niet bekend maken betekent ook onzin verkopen. Als iemand hier in zijn reactie het toppunt van domheid is, ben jij t wel. Frikandellen zijn niet gezond. Punt! Dat komt door de bewerking van de ingrediënten. Dit is een onzinartikel. De bron wordt niet genoemd, omdat er geen bron is en als die er zou zijn, is de daarin vervatte informatie flink verdraait. Iedereen met gezond verstand weet dat een frikandel niet het toppunt van gezond eten is. Maar dat willen de meeste mensen ook helemaal niet! En ja, ik lust ook frikandellen en eet ze af en toe. Maar niet van alles gaan roeptoeteren wat niet waar is. Maar tegenwoordig wordt van alles maar als feit aangenomen. Beoordelende intelligentie is bij de meeste mensen ver te zoeken. Manco van deze tijd met de snelheid van het nieuws.

  1. Iedereen met gezond verstand weet dat een frikandel niet het toppunt van gezond eten is. OMDAT DAT ER VANAF DAG 1 IN WORDT GERAMD. Gezond verstand of zelf nadenken en onderzoek doen heeft hier niets mee van doen. Vertel dan eens, wat zit er in dat ongezond is? (we hebben het hier over kwaliteitsfrikandellen, niet die 20 voor 3 euro uit de vriezer). Als je ze frituurt in kunstmatig geharde plantaardige vetten misschien. Maar niet uit de oven.

   1. Wie roeptoetert hier dan onware dingen volgens jou? ikzelf beweer in ieder geval niets maar dan ook niets in mn tekst over gezond of ongezond, ( ‘zouden zijn’ blijft in het midden volgens mij )maar over het wel of niet lusten van een frikandel.

 3. De huidige informatie van de meeste voedingsadviesdieetorganisaties is achterhaald en politiek geïnspireerd.

  Verzadigde vetten zijn slecht? Het beste vet dat je kunt eten is botervet. Ja, kunstmatig geharde plantaardige vetten zijn uitermate schadelijk maar die zitten niet in natuurproducten. “Verzadigde dierlijke vetten zijn hard bij kamertemperatuur en dat is slecht voor de celmembranen die vloeibaar moeten zijn voor alle transport- en metabolische eiwitten”. Ja maar wij zijn 37 graden. Dus niet kamertemperatuur. Ook meervoudig verzadigde vetzuren zijn niet zo gezond als gepropageerd. Door de vele dubbele bindingen is een meervoudig onverzadigd vetzuur instabiel. Ze kunnen uiteenvallen onder vorming van radicalen..

  Vlees zou zeer ongezond zijn maar mijn voorouders die in het hoge noorden leefden hadden niets anders. Daar is misschien een maand per jaar wat bessen en bramen te vinden dus vlees was het enige dat ze het hele jaar door hadden. Vlees zou te zout zijn. Maar zout is wel nodig en in alleen plantaardig voedsel zit veel te weinig. Zonder zout doe je het niet goed in de woestijn maar ook in de binnenlanden van gematigde streken. En de link tussen te veel zout en te hoge bloeddruk blijkt ook al lang niet zo hard, en niet bij iedereen. Wat het juiste dieet voor een persoon is is heel persoonlijk en sterk genetisch bepaald dus ieder advies waarin deze disclaimer niet is meegeleverd is niet meer serieus te nemen.

  Frikandellen bestaan uit vlees maar ook uit ‘afvalvlees’, orgaanvlees bijvoorbeeld en die zitten vol vitaminen. Er zit ook veel bindweefsel in, collageen is gezond.Glucose concurreert met Vitamine C vanwege de structurele overeenkomsten dus de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C’ die gepropageerd wordt geldt alleen als je ook veel koolhydraten daarbij eet.

  Plantaardig materiaal is per definitie giftig. IEDERE plant maakt stoffen aan om vraat tegen te gaan (secundair metabolisme). Iedere groente bevat stoffen die de opname van magnesium, zink en calcium verhinderen. En plantaardig ijzer wordt nauwelijks opgenomen. Een vrucht is een orgaan van de plant die vaak bedoeld is om opgegeven te worden dus daar geldt dat minder voor, maar vruchten zijn doorgaans aangepast voor een paar specifieke diersoorten. Iedereen weet dat de meeste bessen dodelijk giftig zijn.

  Toch hebben milieuorganisaties en vegetariërs ons een rad voor de ogen weten te draaien.

  Wat het juiste dieet voor een persoon is is heel persoonlijk en sterk genetisch bepaald dus ieder advies waarin deze disclaimer niet is meegeleverd is niet meer serieus te nemen. En voor men roept; “wat een onzin”, ga deze info eerst checken. Alsjeblieft.

 4. Ik eet regelmatig een frikandel en zal dat ook blijven doen. Maar het is wel belangrijk om eerlijk te blijven met de conclusie of iets gezond is of niet. En als iets ongezond is dan betekent dat nog niet dat we daarom het niet meer moeten eten of niet meer van mogen genieten.

  De universiteit van Leiden heeft dit artikel onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat het onwaar is.

  Zie https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/nepnieuws-over-frikandellen-die-gezond-zouden-zijn/

  Daar leggen ze precies uit wat wel klopt en wat niet, en waarom.

 5. ha ha , heb vroeger zeker 20 jaar elke dag alleen maar 4 frikandelen speciaal op, en dat was lekker en makkelijk, want ik ging ze halen bij een friet-tent

 6. als ik dat nu nog zou doen , zou ik ze halen in uit de super, en in de microwave doen, bij friet-tent veel te duur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *