Elf vragen en antwoorden over gourmetten

In december komt het gourmetstel weer te voorschijn. Want wat is nou een sinterklaasavond of kerst zonder gourmet? De meeste van ons eten al jaren gourmet en toch hebben we steeds weer dezelfde vragen. Hoeveel eet iedereen ongeveer? Wat moet ik doen met de restjes? Of hoe kom ik van de vervelende geurtjes af? We hebben de belangrijkste vragen en de antwoorden op een rij gezet.

Hoeveel eet een persoon tijdens het gourmetten?
Een volwassen persoon eet ongeveer 300 gram vlees/vis of vegetarisch. Kinderen eten afhankelijk van de leeftijd een derde of de helft hiervan. Per persoon is er ook zo’n 50 tot 100 gram groenten nodig. Vul het aan met een salade en stokbrood. Van een groot stokbrood kunnen vier personen eten tijdens het gourmet.

Wanneer moet ik beginnen met de voorbereiding voor gourmetten?
Het is verstandig om vooraf even te testen of het gourmetstel nog werkt en alle benodigde kabels en pannetjes er zijn. De salades, rauwkost en het snijden van het vlees kan allemaal gedaan worden voordat de gasten er zijn, mits er de mogelijkheid is om gekoeld te bewaren.

Wat is de beste manier van gourmetten met pannetjes bovenop het gourmetstel of alleen onder het gourmetstel?
Er is niet een goede of een foute manier van gourmetten. Maar vlees kan direct op de plaat klaargemaakt worden. Alle vloeibare gerechten zoals ei, pannenkoeken, kaas, etc. kunnen het best in het pannetje klaargemaakt worden. Het kan, als het gerecht bijna klaar is, onder het gourmetstel geplaatst worden zodat de bovenkant ook afgebakken kan worden.

Wat is het beste gourmetstel?
Er zijn verschillende gourmetstellen en de keuze hangt van verschillende factoren af. Er zijn kleine gourmetstellen voor maar twee personen of gourmetstellen die op elkaar aangesloten kunnen worden zodat er veel meer mensen tegelijkertijd mee kunnen eten. Het best geteste gourmetstel van de consumentenbond is momenteel de Tefal RE458812 (een set voor tien personen).

De Princess 104020 Dinner4Two is een gourmetstel/grill voor twee personen.

Wat heb ik nodig tijdens het gourmetten?
Het mooie van gourmet is dat men zelf mag weten wat ze maken en eten. Een goede gastvrouw of heer zorgt natuurlijk dat er van alles in huis is. Maar waar kunt u aan denken bij een gourmet? Het draait vooral om vlees of vleesvervangers. Maar ook vis (bijvoorbeeld garnalen) zijn populair. Daarnaast is er vaak rauwkost (bijvoorbeeld prei, ui, paprika, champignons, courgette), fruit, salade en stokbrood (met kruidenboter of aioli). Dit kan aangevuld worden met pannenkoekenmix, kleine snacks die makkelijk opgebakken kunnen worden (mini kaassoufflés, nuggets, mini frikandellen) en zelfs frietjes. Zorg voor voldoende saus zoals knoflooksaus, satésaus, whiskysaus en barbecuesaus en het gourmetfeest kan beginnen.

Wanneer is mijn gourmetvlees gaar?
Blijkbaar bakken we ons vlees niet gaar genoeg. Neem dus vooral de tijd zeker bij kip. Een biefstuk of tartaartje hoeft niet helemaal doorbakken te zijn maar bij de meeste stukken vlees moet er de tijd voor worden genomen. Wie zwanger is moet extra opletten, bak het vlees dan altijd goed door. Maar bak het vlees ook weer niet te lang want aangebrand vlees is ook weer niet gezond.

Wat kan ik met alle restjes van gourmetten doen?
Rauw vlees of rauwe vis kan zo’n twee uur buiten de koelkast liggen. Deze stukken kunnen maximaal 3 dagen later gebruikt worden voor een nieuwe maaltijd. Een goede manier om van de restjes af te komen is bijvoorbeeld door pasta te maken. Daar kunnen verschillende soorten rauwkost in worden verwerkt en ook stukjes vlees. Van rauwkost kan ook ene salade gemaakt worden. Stukjes die langer buiten de koelkast hebben gelegen kunnen het beste direct opgebakken worden eventueel om later opgegeten te worden. Oud stokbrood kan weer lekker gemaakt worden door het even met de hand nat te maken en in de oven te doen op 200 graden. Na 7-10 minuten is het stokbrood weer knapperig.

Hoe krijg ik de gourmetgeur uit mijn huis?
Na een avond gourmetten kan het huis nog wel een dag of misschien zelfs twee naar gourmet ruiken. Het is daarom handig om tijdens het gourmetten de kamerdeur dicht te houden en slaapkamers te sluiten zo blijft de geur in ieder geval in de kamer waar er wordt gegourmet. Om de geur tegen te gaan kunt u een pan met azijn zachtjes aan de kookbrengen. Zet tijdens het gourmetten deze pan op een warmhoudplaat in de kamer waar het gourmetstel staat  en ga zo de geur tegen. In plaats van azijn gebruiken sommige een pan met citroen.

Wat kost gourmetten ongeveer?
U kunt gourmetten zo uitgebreid maken als waar u zelf zin in heeft. U kunt het dus ook eenvoudig en sober houden. Een Standaard goutmerbox kost vaak €10 daar zitten dan 5 soorten vlees in met van elk zo’n vijf stukjes. Maar al die op maat gemaakte stukken vlees zijn een stuk duurder dan de gewone variant. Dus u kunt ook een pakket hamburgers, kip en worsten kopen en die in stukken snijden. U heeft dan meer porties en bent goedkoper uit.

Zijn er ook alternatieven voor gourmetten?
Wie geen zin heeft in gourmetten kan bijvoorbeeld kijken naar de Pizzarette. Dit is een pizza oven waar men tegelijk vier of zes kleine pizza’s mee kan maken. Ook bij (kaas)fundue maakt iedereen zijn eigen eten. En natuurlijk, mits het weer mee zit, kan de barbecue aangezet worden.

De Pizzarette is er in verschillende soorten en maten. Dit is een luxe variant voor acht personen en kost zo’n €115.

Kan ik het best gourmetten met olie of boter?
Zowel boter als olie zijn populaire manieren om mee te gourmetten. Olie kan een stuk heter worden en daarbij gaan spetteren. Volgens het voedingcentrum zijn olie of vloeibare boter de gezondste opties. Dit komt omdat deze vloeibare versies minder verzadigde vetten bevatten.

Hebben we een vraag gemist? Stel deze dan in de reacties en dan proberen we er zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *