Friet

Gefrituurde aardappel gezonder dan een gekookte

Gefrituurde aardappelUit onderzoek aan de universiteit van Granada in Spanje blijkt dat gefrituurde groenten in sommige gevallen gezonder zijn dan gekookt. Uit het onderzoek blijkt dat frituren de gezondste manier van bereiden is voor groenten zoals tomaten, aubergine of aardappelen.

Maar hoe kan dit? De groentes werden met diverse kooktechnieken (frituren, sauteren, koken in water en koken in een water-en-oliemengsel) klaargemaakt. Alleen de gefrituurde groenten absorbeerden de antioxidanten uit de olie. De antioxidant die door de groenten werden opgenomen verlagen het risico van bepaalde vormen van kanker en andere ziekten.

Friet gezond?!
Belangrijkste conclusie: gefrituurde aardappelen zijn dus gezonder dan gekookte aardappelen. Maar voordat we in een soort van juichstemming gaan verkondigen dat friet gezond is moet er nog op het volgende gelet worden: het werkt alleen met virgin olijfolie en u zult met gefrituurde aardappelen meer vet en calorieën binnen krijgen. Toch klinkt het onderzoek als een overwinning voor snacliefhebbers.

— Update
In Nederland en België zien we de aardappel als maaltijddrager. Maar in andere landen zien ze de aardappel als een groente. Gezien het hier een Spaans onderzoek betreft naar groente is ook de aardappel onderzocht.

Voor jou geselecteerd:

One thought on “Gefrituurde aardappel gezonder dan een gekookte

  1. Dat de absorptie van antioxidanten groter is bij gefrituurde groenten is wellicht waar, maar ‘gezonder’?! Complimenten voor de redactie om toch een positief puntje uit dit onderzoek te halen ten faveure van de snack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *