Vlees Schotel

Overdag gourmetten is beter voor het milieu

Volgens een onderzoek van Albert Heijn gaat 41 procent van de Nederlanders met kerst gourmetten. Wanneer we uitgaan van een kerstdiner met zes personen dan hebben we het over bijna 1,2 miljoen gourmetstellen.

Overdag meer groene stroom
Energiebedrijf Zonneplan komt met een theorie waarom het beter zou zijn voor het milieu om in de middag te gourmetten. Overdag bestaat een groot deel van de aangeboden stroom uit groene stroom. Dit is afkomstig van de wind en de zon en grotendeels CO2-vrij. In de avond is er geen zon en gaat de wind vaak liggen. Daarnaast is er meer vraag naar stroom. De opgewekte stroom is dan vaak afkomstig van gas- en kolencentrales.

53 gram CO2-uitstoot
Voor een flinke gourmetsessie van drie uur zou het 53 gram CO2-uitstoot schelen. Reken dat door naar 1,2 miljoen gourmetstellen dan zou de totale besparing uitkomen op 520 keer met een vliegtuig heen en weer van Amsterdam naar Londen. Door de laatste lockdown zijn we inmiddels gewend om voor 17 uur naar de kroeg te gaan of veel eerder in een restaurant te gaan dineren dus waarom zouden we niet eerder kunnen gourmetten?

Besparing Overdag Gourmetten

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *