De 11 meest gestelde vragen over de frikandel

Frikandel met uitjesDe frikandel is onlangs zestig jaar geworden, reden voor een feestje en om stil te staan bij deze populaire snack. Maar wat weet u eigenlijk over deze snack? En wat wilt u er van weten? We hebben de 11 meest gestelde vragen over de frikandel verzameld en geven er ook antwoord op.

1. Zijn er ook andere manieren om een frikandel te bereiden?
Wat doet u met een frikandel als er geen frituurpan in de buurt is? Dan zijn er alternatieve manieren om de frikandel te bereiden. Wat dacht u van een frikandel tussen het tostiapparaat, even op de barbecue of in een pannetje opwarmen?

Een frikandel kan ook in de magnetron of oven maar dan is het vaak een frikandel die hier speciaal voor is gemaakt, een zogeheten: ovenfrikandel.

2. Wat zit er in een frikandel?
Helaas, alle complottheorieën over slachtafval, koeienuiers en ogen zijn niet waar. In een frikandel zit voornamelijk kippenvlees (40%) dat achterbleef op het karkas (zogenaamd separatorvlees), varkensvlees (25%), afhankelijk van de producenten ook nog paardenvlees (5%). De rest van de frikandel is gemaakt van water, kruiden, uien, paneermeel, bindmiddel en smaakversterkers.

Ook bestaan speciale kipfrikandellen die tot wel 80% kippenvlees bevatten en geen varkensvlees.

3. Wie heeft de frikandel uitgevonden?
De frikandel werd in 1954 door Gerrit de Vries gemaakt. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product aanpassen. Hij wilde niet aan de ingrediënten komen, want zijn product was populair bij klanten, dus bedacht hij een andere vorm. De naam frikandel komt van een platte Duitse gehaktbal: de frikadelle.

Vijf jaar later bracht Jan Beckers, geïnspireerd door de Amerikaanse snackcultuur, een paar wijzigingen aan in de structuur van de frikandel. Zo ontstond de frikandel zoals wij deze nu kennen.

4. Is het frikadel of frikandel?
Het zal de snackbar niet uitmaken of u om een frikadel of frikandel vraagt. Beide manieren zijn correct maar het kan wel uit maken in welk land u zich bevindt. In Duitsland is een frikadelle een platgeslagen gehaktbal. Voor de zekerheid dus altijd een frikaNdel bestellen.

5. Kan ik een frikandel ook rauw eten?
Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag. Net zoals de meeste snackers eten wij frikandellen liever vers uit het vet.

6. Welke saus past er bij een frikandel?
Welke saus het lekkerst is bij een frikandel hangt natuurlijk af van wat u lekker vindt. Een frikandel wordt over het algemeen gegeten met mayonaise, en/of ketchup of currysaus. Met uitjes erbij is dit de frikandel speciaal. Een andere variant is de frikandel totaal waarbij de helft speciaal en de andere helft met pindasaus is.

7. Verkopen andere landen ook frikandellen?
Een frikandel is een typisch Nederlandse snack. Ook in het buitenland (bijvoorbeeld in Spanje) is de frikandel op toeristische locaties te krijgen. In Duitsland is een frikadelle (dus zonder n) een platgeslagen hamburger, dus laat u niet verassen door de naam. Ook de Amerikanen zijn bekend met de frikandel, alhoewel ze de snack daar zien als een mega hotdog.

8. Wat voor soorten frikandel zijn er?
De frikandel is er in vele varianten: de standaard frikandel, de kip frikandel, de vegetarische frikandel, de vierkante frikandel, de pikante frikandel (pikandel), de frikandel met energiesmaak (Booster), de krokidel (een krokante frikandel), de friket (half kroket, half frikandel) de frikandel XL (extra lang), de frikandel XXL (extra extra lang) en zo kunnen we nog even door gaan.

9. Hoe lang is een frikandel?
Een standaard frikandel is 18 centimer, de frikandel XL is 25 centimer en de frikandel XXL is 36 centimer lang. Doordat de frikandel XXL zo groot is kan deze niet in iedere frituur worden gemaakt.

10. Waarom gaat een frikandel drijven als deze klaar is?
Een frikandel moet zo’n vier minuten in de frituurpan. Cafetaria’s die werken niet met frituurtijden maar kijken wanneer de snacks boven komen drijven. Zodra de snack boven het frituurvet komt drijven dan is de snack klaar. Dit komt doordat het vocht uit de frikandel is gebakken en dat het gewicht lager is dan dat van frituurvet.

11. Wat zijn de bijnamen van de frikandel?
De frikandel heeft vele bijnamen (afhankelijk van de gekozen saus) zoals: curryworst speciaal, berelul, open been, open ruggetje, leuning, lange met zalf of doelpaal.

Heeft u nog een vraag over de frikandel? Stel hem via het reactieformulier!

Voor jou geselecteerd:

30 thoughts on “De 11 meest gestelde vragen over de frikandel

  1. Beste H. den Ouden,

   Een ontdooide frikandel hoeft minder lang in de frituurpan. Volgens de verpakking van een van de leveranciers 2 minuten in plaats van 4 minuten. Verder zal het weinig verschil maken.

   Cafetaria’s gebruiken bijna altijd ontdooide frikandellen omdat ze natuurlijk veel meer frikandellen op een dag verkopen. En hoe eerder de frikandel klaar is hoe sneller ze een volgende snack kunnen frituren.

   Groet,
   Joost Massing

 1. Ik heb ooit op een camping in Dinant frikandellen gegeten met knoflook erin verwerkt. Zijn deze ook in de handel of waren deze waarschijnlijk zelfgemaakt.
  Ze waren heerlijk!!

 2. Hier in Oost Groningen heet ie Kedoaverstoave, vrij vertaalt, kadaverstaaf!
  Googel maar eens op Pompers en kedoaverstoave. Een lied over gemaakt

  1. Beetje rare opmerking omdat er duidelijk voorgeweld staat. Zonder spatie. De werkelijk is makkelijk te beïnvloeden door de waarheid te verdraaien…

 3. Hoe kan het ,dat een frikandel wanneer hij boven komt drijven in de frituur licht van kleur is.
  Terwijl hij bij afkoelen pas een bruine kleur aanneemt ?

  1. Hallo Elly,

   Het antwoord is waarschijnlijk 1 a 2 dagen. Maar dan nu de vraag waarom zou iemand een frikandel frituren en het dan in de koelkast bewaren? Je hebt ons benieuwd gemaakt.

   Groet, Joost

 4. hallo ik probeertzelf wel eens frikandellen te maken, ik gebruik dan recepten van internet maar het lukt niet om de frikandel zijn perfecte smaak te geven, maar vooral de strucktuur. bij ons is de rand wat harder en de binne zijde wat stevigger. Hoe krijg je dat zachte velletje en de smeuige binnen zijde?

  1. Had ik in het begin ook maar tegenwoordig niet meer. Ik gebruik bv 400 gram kipfilet, 200 gram speklap, 45 gram paneermeel, 100 ml ijskoud water. Kruidenmengsel van jou is vast goed 🙂

 5. hoe kan het gebeuren dat een frikandel open barst wat doe ik dan verkeerd wat de aangegeven tijd van bevroren frikandellen is naarbij 4 a 6 min maar hij barst al te voren

  1. Hallo Christian,

   De meeste frikandellen hebben aan 4 minuten genoeg. Maar je geeft zelf al aan dat ze daarvoor al stuk gaan. Staat de frituurpan niet op een te hoge temperatuur? Doe je er maximaal vier tegelijk in? Mocht je deze tips al uitvoeren dan zou je eens een ander merk kunnen proberen.

   Succes en eet smakelijk!

 6. Zijn er ook messen om de frikandel in gelijke stukjes te snijden, en dan bedoel ik niet over de lengte van de frikandel maar in de breedte .

  1. Hoi Bert, ik heb ze in Nederland nooit gezien maar in Duitsland waar veel currywurst gegeten wordt wel. Het lijkt op een kleine broodsnij machine, je gooit de worst erin en de gelijke plakjes komen er uit. Merk naam weet ik niet.

   groet Hans

 7. Hoe maak ik veilig een goede gleuf in een bevroren frikandel? Iemand tips voor een fijne frikandellensnijder? Of is het gewoon beter om de frikandel eerst te ontdooien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *