IKEA deelt recept Zweedse balletjes
IKEA heeft het “geheime”recept van de bekende Zweedse balletjes gedeeld. Zo kunnen we wat lekkers maken tijdens het thuiszitten. En met deze instructies houden we een keertje geen schroeven over.
Ingrediënten voor Zweedse balletjes van IKEA (voor 4 personen)
- 500 gram rundergehakt
- 250 gram varkensgehakt
- 100 gram broodkruimels
- 5 eetlepels volle melk
- 1 ajuin, gesneden
- 1 teentje knoflook (geplet of gesneden)
- 1 ei
- zout en peper
Ingrediënten voor de saus
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml runderbouillon
- 150 ml (slag)room
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel Dijonmosterd
- Olie
Bereiden van de ballen
- Kneed het rundergehakt en varkensgehakt door elkaar. Voeg de ui, knoflook, broodkruimels en het ei toe. Als alles gemend is voegt u de melk toe. Om het op smaak te maken gebruikt u peper en zout.
- Maak kleine balletjes en die op een bord. Zet dit bord twee uur in de koelkast zodat ze tijdens het bakken de vorm houden.
- Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ballen toe en bak ze aan alle kanten bruin.
- De ballen gaan daarna met zijn allen in een ovenschaal. Bedek de schaal en verwarm de ballen 30 minuten op 180 graden.
- Nu komt de saus. Smelt de boter in een pan, doe de bloem er bij en blijf minimaal 2 minuten roeren. Voeg de bouillons toe en blijf de saus roeren. Daarna komt het room, sojasaus en mosterd. Breng het op een laag vuurtje aan de kook.
- Dat was het! Geen schroefjes over? Eet smakelijk!