Kantines moeten frituur niet verbieden maar met alternatief komen

Broodje kroketDe Vrije Universiteit Amsterdam heeft de afgelopen twaalf weken dertig bedrijfskantines onderzocht. Doel van het onderzoek was om bezoekers onbewust gezondere keuzes te laten maken tijdens het lunchen.

Gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema experimenteerde bij de helft van de kantines door het makkelijker aanbieden van gezondere lunch. Zo werd bijvoorbeeld de frituur op bepaalde dagen niet aangedaan en werden er gezonde alternatieven aangeboden. Op de dagen dat de frituur wel aanging waren de snacks duurder dan normaal. In de andere restaurants werd niets aangepast om te dienen als vergelijking.

Fabrieken
Van de onderzochte bedrijven kwam de grootste tegenstand van fabrieken vandaan. Een van de fabrieken leek met zeven verschillende snacks op de menukaart haast een cafetaria. (Helaas weten we niet op welk bedrijf het gaat). Dit bedrijf wilde ook niet meedoen want ze waren bang voor een opstand.

Conclusie
Liesbeth komt tot de conclusie dat het geen goed idee is om al het ongezonde eten te schrappen. Deze betutteling werkt averechts. Het is beter om gezonde alternatieven te bieden en deze prominent aan te bieden. In eerste instantie is er veel weerstand op de aanpassingen maar na enkele weken is men er aan gewend.

Nu het veldwerk is gedaan wacht Velema op de verkoopcijfers om verdere analyses uit te voeren.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *