frietjes mayotestIn 1912 werd Hellmann’s Mayonaise geproduceerd in Engeland. Toen de Titanic vertrok uit Southampton had het schip 12.000 potten mayonaise aan boord met als bestemming Vera Cruz in Mexico (de eerst volgende haven die aangedaan zou worden na New York). Nooit eerder was er zo’n grote voorraad mayonaise verscheept. De Mexicaanse bevolking was gek op mayonaise en keek dus reikhalzend uit naar de duizenden potten Hellmann’s Mayonaise.

Ontroostbaar
We weten allemaal hoe het met de Titanic is afgelopen. Meer dan 1500 mensen lieten het leven toen het “onzinkbare schip” tegen een ijsberg aanvoer. Toen het nieuws bekend werd gemaakt waren de Mexicanen ontroostbaar omdat met de Titantic de lading mayonaise verloren was gegaan. Het verdriet was zo groot dat er een nationale dag van rouw werd aangekondigd. Sindsdien staat 5 mei in Mexico bekend als Sinko de Mayo.

Fictie
Het verhaal blijkt bij controle fictief te zijn. Hellmann’s werd pas vijftig jaar na de Titanic geproduceerd in Engeland. En de eindbestemming van de Titantic was New York. Toch is het een mooi verhaal. Overigens is Cinco de Mayo wel een nationale feestdag in Mexico. De Mexicanen vieren dan de onafhankelijkheid van Spanje.

Voor jou geselecteerd:

2 thoughts on “Sinko De Mayo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *