Dit is waarom de Dutch Oven zo populair is

Dutch Oven - Flickr.com / saabyHeb je al eens gehoord van een Dutch Oven, ook DO genoemd? Je kunt er heerlijke gerechten mee maken, zijn duurzaam, veelzijdig en enorm populair. Maar waarom is de Dutch Oven dan zo populair?


Advertentie


Veelzijdig
Een Dutch Oven is een enorm veelzijdige pan die geschikt is voor bakken, braden, grillen en stoven. Maar wacht even… je kunt er ook mee frituren! Niet alleen met het maken van gerechten zijn de kookpotten veelzijdig ze kunnen ook gebruikt worden op open vuur zoals een kampvuur, op de barbecue, met kolen of gewoon in de keuken. Kortom een Dutch Oven kan in bijna iedere situatie en bijna voor elk gerecht gebruikt worden. Je zou er zelfs een kapsalon mee kunnen maken.

Gerechten en snacks
De lijst van gerechten die je er mee kun bereiden is dan ook enorm. Gerechten die er mee gemaakt worden zijn vaak low of slow food. En dat kan variëren van kleine hapjes tot hele gerechten zoals pulled pork, nacho’s, taartjes en kippenvleugels. Wil je een idee krijgen van de mogelijkheden? Kijk dan eens op de website van dutchovendaddy waar het ene na het andere heerlijke Dutch Oven gerecht wordt gemaakt.

Een Dutch Oven kopen
Het verschil onderling tussen de Dutch Ovens zit hem in de afwerking, de inhoud, wel of geen pootjes, het type handvat en ga zo maar door. Ook zijn er mini Dutch Ovens. Dit zijn kleine pannetjes ideaal voor het leuk en origineel serveren van eten of wanneer je bepakt en bezakt bent tijdens een wandeling. Om tussen al het aanbod te kiezen zijn er websites die je daarbij helpen. Hier vindt je Dutch Ovens getest en op voorraad.

Dutch oven - Flickr.com / fsnorthernregion

Duurzaam
De Dutch Oven wordt vooral gebruikt in de buitenlucht. En dat is ideaal in het zomerseizoen, bij kamperen of andere outdoor activiteiten. Een Dutch Oven is gemaakt van gietijzer en heeft hoge wanden, een platte bodem en een deksel. Daarmee is de pan goed warm te houden en zijn de materialen duurzaam. Een Dutch Oven gaat dus ook lang mee.

Waar komt de Dutch Oven vandaan?
Zoals de naam doet vermoeden ligt de oorsprong van de pan in Nederland. In de 17e eeuw werd de braadpan gebruikt door Nederlandse Pioniers die maaltijden moesten bereiden op lange tochten zoals naar Verenigde Staten. Daar werden de pannen omarmt en gebruikt in de Amerikaanse keuken voor het bereiden van soep, brood en stoofschotel. Zelfs in de Amerikaanse burgeroorlog werden de pannen gebruikt door het leger.

Dutch Oven - Flickr.com / saaby

Maak iedereen jaloers
Nog niet overtuigd? Zoals aangegeven kan er met een Dutch Oven ook prima worden gefrituurd. Heerlijk op de camping of waar dan ook frikandellen, frietjes of bitterballen maken. Want door het formaat en de inhoud past er een hoop olie in de Dutch Oven. Voor de prijs hoef je het niet te laten want er zijn al pannen verkrijgbaar vanaf zo’n 50 euro. En daarmee maak je de komende vakantie(s) de blits op de camping. De ene dag maak je heerlijke pulled pork en de andere dag heb je frikandellen bij het avondeten.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *