In het Meander Medisch Centrum vond afgelopen week een bijzonder experiment plaats tijdens het smaakcafé, onder leiding van chef-kok Jelte Kuipers. Dit evenement richt zich op patiënten die door bijvoorbeeld COVID of een chemokuur te maken hebben met smaakverlies of -verandering. Een van de meest opvallende ontdekkingen? Een kroket met honing.
Smaakverlies en smaakcombinaties
Patiënten die hun smaak gedeeltelijk verliezen, weten vaak niet meer wat ze lekker vinden. Dit kan leiden tot een verminderde eetlust en zelfs ondervoeding. Het smaakcafé, dat door Jelte Kuipers wordt georganiseerd, probeert precies dat probleem op te lossen. Door met patiënten te experimenteren met verschillende smaken, hopen ze weer iets te vinden dat de smaakpapillen prikkelt.
Kuipers legt uit hoe sommige combinaties onverwacht tot smaakplezier leiden: “Als iemand door smaakverlies een kroket niet meer lekker vindt, maar nog wel van zoet houdt, kan een beetje honing op de kroket ineens een wereld van verschil maken.”

Kroket met honing als succesformule
Deze smaakcombinatie, die voor velen vreemd zou klinken, blijkt voor patiënten met smaakverlies juist een uitkomst. Het zoete van de honing geeft de kroket een verrassende twist, die ervoor zorgt dat het gerecht ineens weer in de smaak valt. “We spelen met prikkelingen en smaken, en kijken welke combinaties nog aanslaan bij de patiënten,” vertelt Kuipers.
Geef een reactie