Snacknieuws test Vocking bitterbal en kroket

Vocking BitterbalBij het heropenen van de terrassen ging bij sommige mensen de vlag uit. En als er feest is dan moeten er natuurlijk ook bitterballen zijn. Het viel mooi samen met de introductie van de Vocking bitterbal en kroket. Twee authentieke snacks op basis van Vocking leverworst, een begrip in Utrecht en omstreken.


Advertentie


Net als bij iedere andere snack introductie waren we zeer benieuwd naar deze nieuwe bal en kroket. Tijd dus om de frituurpan aan te zetten en deze nieuwe snacks te proberen.

Verpakking
De bitterbal is een bal met een gewicht van 30 gram. De bal kan alleen in de frituurpan klaargemaakt worden. Voor de groothandel is een verpakking beschikbaar met 70 stuks, voor consumenten een verpakking met 12 stuks. De kroket weegt 70 gram en is er voor de groothandel in een verpakking met 30 stuks, voor de consumenten in een verpakking met vier. De dozen staan verder vol met referenties naar Utrecht (zoals de Dom toren) en de slagerij waarmee het allemaal begon.

Geen concessies
Vooraf spreek ik Paul Vocking, directeur van slagerij Vocking. Hij geeft aan dat de snacks trouw zijn aan de receptuur van de orginele Vocking worst. Zowel het hebben van een slagerij als het maken van snacks is een ambacht. Er zijn daarom ook geen concessies gedaan om de ballen of kroketten geschikt te maken voor de oven of airfryer. Het totale proces om de snacks te ontwikkelen was tijdrovend en heeft zo’n 9 maanden geduurd. Het project voelt dan ook als zijn kindje. Het bedrijf is trots op de Utrechtse roots en dat stralen ze ook uit. Zoals hierboven al aangegeven komt dat naar voren op de verpakking maar ook op alle andere uitingen die Vocking doet.

Nu we deze achtergrond weten kunnen we over naar het belangrijkste deel van de test: het zien, voelen en proeven van de snacks.

Vocking Kroket

Kroket
De kroket is 70 gram, dit is het gewicht van een normale consumenten kroket. De Vocking kroket oogt echter nog iets compacter. De korst is heel krokant, de ragout is stevig en donker van kleur net als de leverworst van Vocking. De ragout bevat wat structuur van specerijen en uien. Over het algemeen is de kroket zacht en romig van smaak maar de smaak van Vocking leverworst komt ook duidelijk naar voren.

Vocking Kroket

Bitterbal
De bitterbal is op veel vlakken vergelijkbaar met de kroket. De korst is enorm knapperig, de ragout net zo donker. Toch komt de smaak van de leverworst nog meer naar voren in de bitterbal.

Vocking Bitterbal

Conclusie
De kroket en bitterbal doen de smaak van de Vocking leverworst echt  eer aan. Liefhebbers van de Vocking leverworst zullen de smaak kunnen waarderen en direct herkennen. Zoals de directeur van Vocking al aangaf zijn er geen concessies gedaan aan de smaak en dat komt de authenticiteit van de snacks ten goede. Zullen de snacks daarom bij iedereen in de smaakvallen? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het is daarmee ook niet te vergelijken met een andere bitterbal. Gelukkig maar er is al genoeg eenheidsworst!

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *