Elke dag bezoeken 325.000 Nederlanders een cafetaria

Enige tijd geleden kwam onderzoeksbureau Foodinc. met interessante marktcijfers. Conclusie: cafetaria’s die zich op ouderen in de Randstad richten verdienen het meest. Aan een jongere verdient een cafetaria slechts € 6,20 per keer. En oh ja, per jaar snacken we voor € 900 miljoen met elkaar, daarvoor koopt u bijvoorbeeld 642.857.143 frikandellen. Per jaar bezoeken we met z’n allen 120 miljoen keer een cafetaria. Wist u eigenlijk dat er grote regionale verschillen bestaan?


Advertentie


Randstad verdient het meest
Cafetariagasten zijn goed voor een, naar schatting, totale sectoromzet van ongeveer €900 miljoen. Dit valt te lezen op de website van Misset Horeca.

De hoogte van de omzet die cafetaria’s maken is geografisch gezien ongelijk verdeeld. Cafetaria’s in het westen van het land zetten aanmerkelijk meer om dan elders. In Zuid (103.000) , Noord (106.000) en Oost (110.000) komt de omzet maar net boven een ton terwijl in het westen cafetaria’s gemiddeld €175.000 omzet draaien. Opmerkelijk is dat de gemiddelde kassa-aanslag (besteding per klant) in het westen toch aanmerkelijk lager is. €6,73 tegen €7,46 in het Noorden. Cafetaria’s in de Randstad trekken dus aanmerkelijk meer klanten.

Zuinige jongeren
Er wordt wel eens beweerd dat cafetaria’s zich zouden moeten richten op de grijze golf, de oudere gast. In het onderzoek wordt dit bevestigd. Cafetaria’s met oudere gasten kennen een hogere gemiddelde besteding (€7,48) dan cafetaria’s die vooral jongere gasten (€6,20) binnen krijgen. Daarbij hebben de bedrijven die ouderen trekken ook nog eens meer kassa-aanslagen. Daardoor zetten zij gemiddeld €134.500 om tegen €127.800 omzet bij cafetaria’s die vooral jongere gasten over de vloer krijgen.

Dick Vetter

Dick is altijd op zoek naar nieuwe snackmogelijkheden in binnen en buitenland. Hij is een echte praktijkman die al vroeg de schoolbanken verruilde voor de praktijk van de warme snackwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *