Nationaal Snack Handboek

Nationaal snack handboekNationaal Snack Handboek heet het nieuwste boek van foodservice-watcher en horecajournalist Ubel Zuiderveld. Hij heeft hierin flink zijn best gedaan om al onze Nederlandse snacks en bijbehorende aanverwante feiten en snacktermen op overzichtelijke wijze te documenteren. Ubel noemt het zelf; “een alfabetische frituur bijbel”. Misschien is het formaat niet zo groot als een doorsnee bijbel maar het lijkt mij erg compleet en actueel. Het boek is werkelijk tot deze lopende week, de week van de friet bijgewerkt.


Advertentie


Nationaal_snack_handboek_Ubel_ZuiderveldVeel weetjes
In ruim 150 pagina’s verklaart de schrijver ons snacks zoals bekvechters, patatje Tsjernobyl, de Jos Brinkie, de K3 snack, frietje waterfiets en nog veel meer. Wist u bijvoorbeeld dat er iemand in een sauna ernstige brandwonden opliep door een ontploffende kroket? Of deze, dat door de populariteit van de kapsalon er nu ook inmiddels een vissalon bestaat?

Zo kwam ik ook het nierbroodje tegen, ik schoot spontaan in de lach. Het kwam door herinneringen aan mijn moeder, het nierbroodje was namelijk haar favoriete snack! Het moet begin jaren ’60 geweest zijn dat we ons wel eens te buiten gingen aan deze nu inmiddels niet meer gangbare snack. Ja…., net als mijn moeder allang verleden tijd.

Snackapparatuur
Frit-o-matic 1969Er is ook ruimte om essentiële apparatuur te benoemen. Zo is er de Frit-o-matic . Dit is een patatautomaat in 1969 ontworpen door de Belg Jean-Marie Hoeberigs. Het concept is geflopt maar het apparaat is nog te bewonderen in het frietmuseum in Brugge.

Kortom: als je in dit boek begint te bladeren blijf je als serieus snackliefhebber meteen lezen, alles is eigenlijk interessant. Zoals al geschreven is het een zeer overzichtelijk en ook hanteerbaar boek geworden. Er staat teveel informatie in om het allemaal te onthouden, dus weet ik zeker; het wordt een Snacknieuws naslagwerk! Het handboek is voor € 12,50 te koop bij Bol.com.

Hans Mingema sr.

Hans Mingema sr. reisde voor zijn werk de wereld over. Daarmee heeft hij veel ervaring opgedaan over de snackcultuur in verschillende landen. Ook de bizarre kant die daar soms bij komt kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *