Het Grote Snackonderzoek: huismerk frituursnacks blijken vleesrijk en vegasnacks zijn geen dieetwonder

Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar de liefhebbers van frituursnacks kunnen alvast hun snackstrategie heroverwegen. Uit Het Grote Snackonderzoek van beslist.nl blijkt dat huismerk frituursnacks over het algemeen rijker zijn aan vlees dan hun A-merk tegenhangers. In deze blog duiken we in de sappige details van het onderzoek en ontdekken we ook verrassende feiten over vegetarische snacks en de eeuwige strijd tussen de frituur en de airfryer.

Huismerk vs. A-merk: Vleesrijkdom in Snacks
Volgens het onderzoek van beslist.nl scoren huismerk frituursnacks hoog op het vleesgehalte. Bij frikandellen is er een opvallende 5,5% meer vlees in huismerkvarianten, terwijl burgers en kipnuggets respectievelijk 8,9% en 17,7% meer vlees bevatten dan A-merken. Deze snacks met een verhoogd vleespercentage doen vermoeden dat huismerken minder vulstoffen en smaakversterkers bevatten, zoals zout en zetmeel.

Toch is er een uitzondering voor bitterballen, waar A-merken de leiding nemen met 5,7% meer vlees. Gehaktstaven en kroketten van bekende merken bevatten ook iets meer vlees, met respectievelijk 3,3% en 2,2% extra. In totaal werden meer dan 500 snacks vergeleken bij de grootste supermarkten in Nederland.

Groot Bittergarnituur

De Misleiding van Veggie-Snacks
Voor vegetariërs komt er echter een onverwachte wending. Ondanks het gezonde imago van vega-snacks, onthult het onderzoek dat ze meer calorieën (+35,4%), vetten (+32,2%) en koolhydraten (+69%) bevatten in vergelijking met vleessnacks. Een lichtpuntje is dat ze wel de helft minder suikers bevatten dan hun vleesvarianten. Het blijkt dus dat ‘gezond’ niet altijd synoniem is aan ‘vegetarisch’.

Frituur vs. Airfryer: De Vetrijke Wedloop
Met de opkomst van gezondere alternatieven zoals de airfryer, kiezen steeds meer Nederlanders voor een minder vette snackervaring. Echter, het onderzoek werpt een nieuw licht op deze aanname. Onbereide snacks voor de airfryer en de oven blijken meer calorieën en vetten te bevatten dan hun gefrituurde tegenhangers. De toevoeging van extra vet om ze knapperig te maken, doet de gezondheidsvoordelen teniet.

Provinciale Voorkeuren: Frituur vs. Airfryer
Hoewel de airfryer in de meeste provincies populairder is dan de traditionele frituur, blijven Limburg en Zeeland standvastig vasthouden aan hun vertrouwde frituurpan. In Drenthe, Flevoland, Overijssel en Groningen is de airfryer de absolute favoriet. De vraag naar snacks en de keuze tussen frituur en airfryer blijken dus sterk afhankelijk van regionale voorkeuren.

Voor jou geselecteerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *