Van Banketstaaf tot Pepernoot: De Geschiedenis van Sinterklaaslekkernijen in een boek

Van Banketstaaf Tot PepernootMet de naderende komst van Sinterklaas, zijn pieten en het trouwe paard Ozosnel, is het boek “Van Banketstaaf tot Pepernoot: De Geschiedenis van Sinterklaaslekkernijen” van schrijfster Antje Scheper een welkome toevoeging aan de viering van het feest. Het boek, recent uitgebracht door Uitgeverij Het Zwarte Schaap, biedt een smakelijke reis door de culinaire geschiedenis van Sinterklaas en zijn lekkernijen, en onthult fascinerende feiten over regionale specialiteiten en de oorsprong van geliefde lekkernijen.


Advertentie


Bekende en minder bekende Sinterklaaslekkernijen
De auteur heeft niet alleen bekende traktaties zoals banketstaaf en pepernoten onder de loep genomen, maar ook minder bekende regionale lekkernijen zoals zjiepesprengerts, spinwijven, en fieterknuten. Dit voegt een nieuwe dimensie toe aan het begrip van de rijke verscheidenheid aan Sinterklaaslekkernijen in verschillende regio’s.

Van Banketstaaf Tot Pepernoot

Historie van Sinterklaaslekkernijen
In het boek “Van Banketstaaf tot Pepernoot” worden diverse onderwerpen belicht. Het biedt een fascinerende inkijk in de viering van het Sinterklaasfeest in overzeese gebieden, zowel historisch als hedendaags, en werpt de vraag op welke lekkernijen daar werden en worden gemaakt, waardoor het een venster opent naar de wereldwijde verspreiding en aanpassing van Sinterklaaslekkernijen. Het boek onthult tevens de oorsprong van suikerbakkerij door apothekers, waarbij borstplaat ooit diende als medicijn. Antje Scheper werpt licht op de relatie tussen hongersnoden, oorlogen en bezettingen met het ontstaan van marsepein, en belicht de rol van bakkers in de folklore en tradities rondom Pakjesavond. Duitse invloeden op pepernoten en kruidnoten, de associatie van speculaas en taaitaai met de VOC, en het educatieve gebruik van letters als lekkernijen en leermiddelen vormen tevens intrigerende thema’s die diepgaand inzicht bieden in de ontwikkeling van geliefde Sinterklaaslekkernijen.

Recepten
En alsof dat nog niet genoeg is, wordt het boek verrijkt met prachtige prenten, afbeeldingen, en heerlijke recepten, waaronder die van speculaas, Zeeuwse peperbollen en Sinterklaasbrood. Deze visuele en culinaire toevoegingen versterken de al boeiende verhalen en laten de lezers niet alleen genieten van de geschiedenis maar ook praktisch aan de slag gaan in de keuken.

“Van Banketstaaf tot Pepernoot” biedt een heerlijke duik in de geschiedenis van Sinterklaaslekkernijen, waarbij Antje Scheper met haar toegankelijke schrijfstijl en diepgaande onderzoek de lezer meeneemt op een boeiende en smakelijke ontdekkingsreis. Het boek is op diverse locaties verkrijgbaar voor € 15,95 waaronder bij Bol.com.

Joost Massing

Joost Massing is oprichter van www.snack-nieuws.nl. Hij gaat door het leven "als vriend van de frieten".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *